Вносът на медицински изделия в ЕС и Обединеното кралство от

...
Вносът на медицински изделия в ЕС и Обединеното кралство от
Коментари Харесай

Вносът на медицински изделия в ЕС е освободен временно от мита и ДДС

Вносът на медицински произведения в Европейски Съюз и Обединеното кралство от трети страни краткотрайно е освободен от мита и Данък добавена стойност, разгласи Европейската комисия в петък. Това би трябвало да улесни финансово снабдяването на медицинските експерти с защитни средства, проби и инсталация в изискванията на пандемията от ковид.

Няма да се заплащат мита и Данък добавена стойност за маските и защитните средства, само че също и комплектите за проучвания, апаратите за вентилация и другото здравно съоръжение. Мярката ще се ползва за период от 6 месеца с опция за ново удължение.

" В тази изключителна обстановка е жизненоважно здравното съоръжение и произведения да идват бързо там, където са нужни. Като освобождава от мита и от Данък добавена стойност вноса на тези артикули от страни отвън Европейски Съюз, Европейската комисия оказва помощ тези артикули да станат по-достъпни. Искам още веднъж да изразя дълбокото си почитание и благодарност към здравните служащи в цяла Европа. Днешната мярка би трябвало да им помогне да получат оборудването, от което се нуждаят, с цел да се защищават и да продължат да избавят човешки животи ", разяснява Паоло Джентилони, комисар по въпросите на стопанската система.

На 20 март 2020 година Европейска комисия предложения всички страни членки и Обединеното кралство да подадат искане за освобождение от мита и от Данък добавена стойност на вноса на защитни средства и друго здравно съоръжение от трети страни.

Днешното решение влиза в действие със задна дата - от 30 януари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР