Внос от Украйна постепенно сваля цената на олиото в Европа,

...
Внос от Украйна постепенно сваля цената на олиото в Европа,
Коментари Харесай

Внос от Украйна сваля цената на олиото

Внос от Украйна последователно смъква цената на олиото в Европа, като се чака скоро това да се усети по-осезателно и у нас. Яни Янев от асоциацията на производителите на олио, изяснява, че Украйна е най-голелият експортьор на сурово слънчогледово олио в света. „ Доставките от там през последно време оказват въздействие на цените в посока надолу. От най-високите равнища през март, когато у нас бе основана и суматохата по магазините,

 

в този момент цените на суровото олио са паднали с 20%.

 

Около 1780 $ за звук е цената борсата в Ротердамот началото на седмицата (през март по данни на уеб страницата insee.fr бе приблизително 2250 $ - б. а.). Влияние оказва и това, че Украйна е принудена да изнася и слънчоглед. Преди войната имаше експортна такса и това затрудняваше експорта на суровината. Отражение на пазара дават и котировките на другите растителни масла. От една седмица се следи наклонност на спад и на палмовото и соевото масло. Неминуемо това би трябвало да се отрази и на пазара на дребно на слънчогледовото олио. Тя е обаче зависи от това на каква цена е била купена суровината от производителите “, счита той.

Владимир Иванов, шефът на държавната борсова комисия, споделя, че цената сега е към 5,10 лева за литър на едро. „ Има под 5 лева, само че е с по-ниско качество. Поевтиняването на суровото олио на борсата в Ротердам стартира да въздейства, колкото и на някои да не им се желае. Има благоприятни условия за спад, към този момент обаче цената на продукта е постоянна “, разясни той. Проверка на „ Сега “ в огромните супермаркети демонстрира, че към този момент

 

може да се откри олио и под 5 лева за литър,

 

само че разбираеми аргументи, не повече от 3 бутилки на клиент. Цената е много по-изгодна от равнищата от даже 7 лева и нагоре, на които бяхме очевидци по време на паническото извършване на покупки през март.

Според Иванов, би трябвало обаче да изчакаме да се прибере и новата годишна продукция от слънчогледа. „ Прогнозите са доста положителни за цяла Европа, в това число и България и в Румъния. Предполагам, че по-късно ще се изсипе много стока на пазара “, счита той.

В България едвам 10-12% от създаденото олио е за вътрешния пазар. Останалото се изнася, като от този износ не повече от 20% е рафинирано, а останалото е сурово.

Цената на олиото в оптималната степен зависи от суровината за производството му, а българските зърнопроизводители пък от своя страна се тревожат, че цената й се намалява поради повишен внос също от Украйна..Според Радослав Христов, от Съюза на тракийските зърнопроизводителите, действителната цена на слънчогледа би трябвало да бъде към 1650 лева./т, а сега тя е 1200 -1250 лева и то до склада на покупател в България, с помощта на вноса от Украйна. „ Там продават под напън и това не е действителен пазар. Те

 

търсят да го пласират непременно, тъй като силозите са им цялостни.

 

След 2-3 месеца ще прибират новата годишна продукция и би трябвало да има къде да я приберат. По същите аргументи, има огромен риск да се подбият и цените на царевицата и пшеницата в България. Това ще стане, когато изнесат остарелия слънчоглед ще стартират и с житото към България. Засега експортират слънчоглед по суша, тъй като са им блокирани морските пристанища или с баржи по Дунава “, сподели зърнопроизводителят.

„ Слънчогледът към този момент падна на 1200 лева./т. Преди беше достигнал равнище от 1800 лева “, заяви Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация зърнопроизводителите. „ Пред складовете на търговците в Добруджа опашки от камиони докарват слънчоглед от Украйна. В същото време няма никакъв надзор, в това число и фито-санитарен. Всяко спекулативно придвижване на зърно в и през страната, смъква цените и у нас и в региона. Това също ще подтиква банкрутите в българското земеделие, тъй като у нас се създават артикули с висока себестойност, а цените на пазара може да паднат “, твърди Костадинов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР