Вниманието на значителна част от експертната общност тази седмица беше

...
Вниманието на значителна част от експертната общност тази седмица беше
Коментари Харесай

Двуполюсен свят няма да има

Вниманието на забележителна част от експертната общественост тази седмица беше ориентирано към срещата в Сан Франциско сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и президента на Китай Си Дзинпин. Лидерите на двете страни не са се срещали от дълго време, а размерът на насъбраните несъгласия от дълго време надвиши равнището на ескалация.

Въпреки че това не личи външно, и двете страни схващат рисковете от навлизането на обстановката в зоната на открита ескалация, само че връзките сред двете страни са извънредно напрегнати, защото икономическият напредък на Китай освен лишава Съединени американски щати от купата международен хегемон, само че и, само че заплашва с колапс - на американската стопанска система или даже на страната като цяло.

Сред незначителните позитивни резултати от срещата е възобновяване на връзката сред военните, която беше прекратена по самодейност на китайската страна заради свалянето от американците на китайски стратосферен балон и за китайската база в Куба.

Си и Байдън също се споразумяха да разширят съдействието в региона на туризма и образованието, разговора в региона на изкуствения разсъдък, както и битката на Пекин против доставките на прекурсори за произвеждане на фентанил за Съединените щати.

В други области не беше реализиран забележителен прогрес в договарянията. Очевидно това може да изясни срутва, който настъпи с Байдън след договарянията, което провокира нов скандал, когато той още веднъж назова Си Дзинпин деспот. Кадрите с доста емблематичната реакция на държавния секретар Антъни Блинкен към това отклоняване на неговия началник обиколиха света. Показателно е също, че водачите не направиха взаимно изказване след срещата.

Председателят Си се престори, че не вижда обидите на отиващата си „ куца патица “ в Пекин и организира доста позитивна среща с представители на най-големите мултинационални корпорации в Америка, на която участваха към 300 души. Освен това на срещата на върха на АТИС представителят на Пекин остро подлага на критика новите търговски и капиталови правила, препоръчани от Съединените щати в района, които явно не регистрират ползите на КНР и се пробват да основат търговско-икономическа обсада против цялата страна.

Сред тези отрицателни резултати, които надвиват над част от позитивната протоколна динамичност на договарянията, извършени в Сан Франциско, е тематиката за Тайван. Първо, Байдън уведоми китайския президент Си Дзинпин на срещата за желанието на Вашингтон да продължи да доставя оръжие на този китайски район, макар митингите на Пекин.

„ Президентът Байдън даде да се разбере доста ясно на президента Си, че ние не търсим спор, ние търсим мир и непоклатимост в Тайванския проток. Това е, което искахме и желаеме, няма смяна в нашата политика за „ обединен Китай “, ние не поддържаме независимостта на Тайван, само че ще продължим да доставяме отбранително съоръжение на Тайван в сходство със Закона за връзките с Тайван на Съединени американски щати “, сподели представителят на Белия дом.

Взаимно изключващи се параграфи в едно изречение. Всичко е в американски жанр. Тоест американците ще продължат да помпат Тайван с оръжията си, с цел да може да устои на Китай.

Второ, макар че и двете страни показаха почитание към изборния развой в Тайван по отношение на идните президентски избори през януари и заявиха ненамесата си, ясно е, че думите са едно, само че действителната политика е напълно друго нещо.

Сега, според данните от изследванията на публичното мнение за президентските избори в страната, последователите на обединяването с Китай водят. Това заплашва Съединени американски щати освен с изтеглянето на Тайван в зоната на китайската политическа пълномощия, само че и със загубата на тези оръжия, които са били доставени на страната през предходните десетилетия.

А китайските институции за проучване и развиване на защитата ще поработят добре с тях. Друг сюжет е, че американците ще бъдат принудени просто сами да подкопаят американското съоръжение в арсенала на Тайван. Което също може да провокира огромен скандал.

Във всеки случай Съединените щати няма да трансформират държанието си на международната сцена, а Китай ще се опита да разшири оптимално своята геополитическа и икономическа зона на въздействие. Това е изпълнено със конфликт, рано или късно, единственият въпрос е формата, в която ще се случи. Със сигурност няма да има двуполюсен свят.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР