Внимание! В следващите 48 часа ни предстои значително влошаване на

...
Внимание! В следващите 48 часа ни предстои значително влошаване на
Коментари Харесай

Зимата се развихря в събота и неделя

Внимание! В идващите 48 часа ни следва доста утежняване на времето, следва ни тежка зимна конюнктура.

Заради прекосяването на бездънен средиземноморски циклон, в чийто гръб от север се спуска доста леден арктически въздух, времето над Балканите съществено ще се утежни и ще изпитаме всички " прелести " на зимата.

През нощта на петък против събота ще стартират превалявания от дъжд в северозападните и северни елементи на страната. Ще завали и южно от Стара планина, първоначлно дъжд.

С нахлуването на студения въздух от северозапад още през нощта срещусъбота и в събота сутринта на запад дъждът ще стартира бързо да минава в сняг. Тъй като се очаквавалежите да бъдат обилни ще стартира формиране на снежна завивка. През целия ден в събота, с дребни спирания ще вали изобилен сняг, който ще усилва снежната завивка от запад на изток през страната.

В Северозападна България и по високите западни полета, както и в планините снежната завивка ще се усилва в съботния ден спродължаващите превалявания.

В центарлните елементи на страната и на изток, както и южно от Стара планина, в Тракия, в началото ще вали дъжд, който в събота евентуално следобяд или по здрач също ще минава в сняг.

В Североизчона България и Добруджа, само че и в елементи на Дунавската низина, преваляванията от сняг в събота по здрач и в нощта против неделя ще бъдат съпроводени и от мощни североизточни ветрове, които ще основават условияза навявания, формиране на снежни преспи, затрупване на пътни прави и блокиране на превоза. Най-вероятно е това да се случи в Добруджа и в чести от Северна България, само че и в други източнирайони на страната също са вероятни виелици и формиране на преспи.

В планинте ще завали сняг, времото ще е неприятно, студено, ветровите, снежната завивка бързо ще се усилва, нямада има условия за естествен туризъм, времето там ще е рисково. Възможни са измръзвания и изгубвания, защото видимостаще е лимитирана. В събота и неделя планините няма да са уместно място за туризъм, меко казано.

В нощта против неделя дъждът евентуално на всички места в страната ще минава в сняг, даже и над крайните южни и югоизточни региони.

Тъй като се чакат превалявания до 30 - 50 литра на квадратен метър, е допустимо да забележим тук-там и много дебела снежна завивка.

Пътните условия в цялата страна ще се влошат значително, като на запад още в събота следобяд към този момент ще би трябвало да се движите при зимни условия, до момента в който наизток в нощта против неделя ще е напряко рисково придвижването, защото е допустимо да останете блокирани от дебели снежи преспи и виелици.

Ако не е неотложно не пътувайте, в случай че би трябвало да пътувате пътувайте с голямо внимание, с готови коли, цялостни резервоари, заредени мобилни телефони, в случай че ви се наложи да изчакатенякъде, да имате топлота и връзка с спешните служби.

Този зимен припадък не е смешка работа, това покзават всички синоптични модели, същинска, тежка зимна конюнктура се задава, и тъй като не сме виждали в последните няколко зимитакава конюнктура е добре да не я подценяваме.

Пътните служби на всички места би трябвало да се в подготвеност, ще имат доста работа, в това число и в огромните градове.

В региона на София се чака изобилен сняг от събота сутринта до неделя сутринта, с формиране на снежна завивка до 10 - 20 см, в южните припланински кавратил и по-дебела. Ако не неотложно не излизайте с персоналните си коли из града, до момента в който не бъдат почистени главните пътни артерии.

Тъй като тези процеси, при прекосяването на циклона, са доста комплицирани, е мъчно да се каже къде-колко ще вали, само че упованията са обилни превалявания, в това число и от сняг.

Създава се класическа зимна обстановка, в която има сняг, вятър, преспи и мраз.

Що се отнася до температурите нещата в този момент изглеждата по този начин:

През нощта против събота на първо време в крайнитесеверозападни региони ще стартира проникването на леден въздух, който по линията от северозапад на югоизток ще обгръща страната. Дневните температури на север от Стара планина и по високите западни полета ще са към и малко над нулата, с наклонност за намаляване към края на съботния ден и през нощта против неделя. Най-късно това ще се случи по Черноморието и на югоизток.

В неделя ще е студено и зимно, с негативни дневни темепратури в по-голямата част от страната и позитивни, малко над нулата на юг.

В понеделник сутринта евентуално ще е много студенос температури до минус 6, минус 8 градуса на запад и север и малко по-високи на юг.

Обобщено, внимание - зима.

В понеделник не се чакат превалявания, само че ще е студено.

Във вторник нов циклон ще се приближи към страната и ще стартирана превалявания от дъжд и от сняг, рано е да кажем какъв брой ще вали и къде ще вали дъжд, а къде сняг, само че времето тоново значително ще се утежни. На съвещанието във вторник ще знаем повече.

Ноември ще изпартим с значителни превалявания и зима, въпреки че ни чака и стопляне, което ще стопи снега на североизток и в доста равнинни региони, само че при започване на декември към 5, се чака нов снежен циклон. Разбира се това е напълно предварителна прогноза, само че по този начин или другояче зимата пристигна!

Бъдете деликатни, радвайте се на снега, само че и не го подценявайте.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР