Внезапното имигриране на руския милиардер Роман Абрамович го прави поредния

...
Внезапното имигриране на руския милиардер Роман Абрамович го прави поредния
Коментари Харесай

Абрамович далеч не е първият руски олигарх, който се мести в Израел

Внезапното имигриране на съветския милиардер Роман Абрамович го прави следващия от съветските евреи олигарси, които са се открили в Израел последните години.

Абрамович получи израелското си поданство при идването си в Израел с персоналния му аероплан, като неотложно стана най-богатият човек в страната, със положение, което се прави оценка на повече от 11 милиарда $. Израел дава автоматизирано поданство на всяко лице с еврейско родословие.

Собственикът на футболния клуб " Челси " предприе тази стъпка, откакто английската му виза не беше възобновена, наподобява, в границите на акция на английските управляващи за напън над доближени на съветския президент Владимир Путин.

Англия бе дала обещание да преразгледа дълготрайните визи на богати руснаци след отравянето през март на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в британския град Солсбъри, за което Лондон упрекна Русия. Случаят провокира дипломатическа рецесия в стила на студената война, която докара до изгонването на стотици дипломати и от двете страни. Тогавашната министърка на вътрешните работи на Англия Амбър Ръд съобщи, че английското държавно управление преразглежда визите за вложители от първи клас, издадени на към 700 богати руснаци.

Британското държавно управление отхвърля да разяснява самостоятелните случаи, в това число този на Абрамович. От канцеларията на премиера Тереза Мей обявиха, че молбите за визи от Русия се преглеждат " прецизно и съответно ".

Засега не е ясно какъв брой време Абрамович ще прекарва в Израел. Той има първокласно жилище в стилния квартал " Неве Цедек " в Тел Авив, което купи преди няколко години от Яарон Версано, брачен партньор на актрисата Гал Гадот, известна с ролята на " Жената-чудо ". Негов представител не пожела да отговори какви са проектите му, като назова това персонален въпрос.

Предимствата

Абрамович е може би най-популярният съветски олигарх, който се мести в Израел, само че напълно не е първият. Алекс Коган, публицист, който е отразявал феномена с съветските олигарси в Израел за локалната рускоезична преса, твърди, че към 30-40 магнати са взели израелско поданство или право на престояване, като множеството живеят там единствено спорадично или краткотрайно, тъй като делата им стават обект на внимателен надзор.

Според него олигарсите - предприемачи, натрупали обилни благосъстояния в приватизационния развой, последвал разпадането на Съветския съюз, са стимулирани от разнородни ползи. Някои са избягали от Русия заради финансови нарушавания или трагични спорове с Путин, които биха могли да ги изложат на риск да попаднат в пандиза.

Други са били по-близки до държавното управление и са търсили преимуществата на израелския паспорт, да вземем за пример безвизово влизане в Европейския съюз. Някои са били привлечени от данъчните облекчения за новите имигранти в Израел. Те са били и по-защитени в Израел от опасността за екстрадиция, по същински или изфабрикувани обвинявания. " Всеки има разнообразни аргументи ", сподели Коган и добави: " Има още доста други, които може да дойдат в близко бъдеще. "

Някои милиардери като Михаил Фридман и Герман Хан са взели израелско поданство, в същото време запазвайки главните си жилища в Лондон и Москва. Те поддържат мощно наличие в Израел с помощта на благотворителната си активност, да вземем за пример основавайки частна фондация, която спонсорира годишната премия " Генезис ", известна като еврейската Нобелова премия.

Кои са другите

Ето още неколцина, които са подхванали тази стъпка и са имигрирали в Израел, най-малко краткотрайно.

Леонид Невзлин - най-известният измежду бизнес сътрудниците на Михаил Ходорковски, е избягал след издаването в Русия на заповеди за задържането му през 2003 година Ходорковски, тогавашният началник на петролния колос ЮКОС, лежа в пандиза няколко години след спор с Путин. Невзлин и доближените му Михаил Брудно и Владимир Дубов лобираха от Израел за освобождението на Ходорковски.

През годините от този момент Невзлин се наложи като авторитетен предприемач и човеколюбец. Той беше президент на Руския еврейски конгрес, стана ръководител на настоятелството на " Бейт Хатфутсот " - Музея на еврейския народ, член на няколко органа на Еврейската организация, Еврейския народен фонд, Еврейския университет и Университета на Тел Авив. Освен това влага в локални недвижими парцели. Дъщеря му Ирина е омъжена за Юли (Йоел) Еделщайн, ръководител на израелския парламент, самият той някогашен политически пандизчия в Съветския съюз.

Аркадий Гайдамак - известно време той бе една от най-любимите локални звезди в Израел. Притежаваше известния футболен клуб " Бейтар Ерусалим ", купи болница и радиостанция и раздаде милиони на локални благотворителни организации. По време на войната с ливанската " Хизбула " през 2006 година той построи плажен комплекс за евреите, избягали от ракетния обстрел против Северен Израел, като изхарчи към 200 хиляди $ за палатки, храна и развлечения за 5000 души. Политиците се редяха на опашка за разточителните му празненства и той си завоюва непрекъснато наличие в локалните таблоиди.

Престоят му обаче беше засенчен от скандал към интернационална заповед за арест по отношение на хипотетична контрабанда на оръжие за Ангола. След несполучлив опит да се кандидатира за кмет на Ерусалим Гайдамак напусна страната през 2008 година, злепоставен от финансови кавги в Израел и Европа.

Шалва Чигирински - някогашен бизнес сътрудник на Абрамович, в началото отпътува за Израел, с цел да се скрие от съветските прокурори, проверяващи негови инициативи като строителството на големи молове в Москва и проекти да построи най-голямата постройка в Европа. Той избяга от Русия през 2009 година след битка за власт със противници в бизнеса и с кмета на Москва.

Валерий Коган - считан за съдружник на Путин, притежател на московското летище " Домодедово ", най-голямото в Източна Европа. Според израелски медии той е вложил минимум 100 млн. $, с цел да построи най-луксозното имение в Израел през 2013 година, проектирано в жанр, наподобяващ Белия дом, след което продаде парцела.

Според информациите след това е сложил връх за пазара на недвижими парцели в Израел, купувайки апартамент от 1000 кв.м в Тел Авив за 31 млн. $. Съвсем наскоро, предходната година, съгласно медийните информации е платил милиони на Марая Кери и Елтън Джон, с цел да пеят на сватбата на внучката му. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР