Внесли сме над 129 хиляди килограма райски газ от трети

...
Внесли сме над 129 хиляди килограма райски газ от трети
Коментари Харесай

Внесли сме над 129 хиляди килограма райски газ от трети страни

Внесли сме над 129 хиляди кг божествен газ от трети страни за 2023 година. Данните за вноса са от 1 януари до 31 декември м.г. и бяха показани от Асен Василев.

Този божествен газ е коствал на компаниите 407 559 лева

Райският газ стана изключително известен в нощните заведения у нас. Започнаха да го използват даже и деца. Затова предходната година депутатите взеха ограничения. Те взеха решение ха райският газ да се продава и употребява единствено за производството на храни.

Тъй като единствено тези дейности не помогнаха, през лятото на 2022 година беше въведена възбрана за продажбата на божествен газ на деца.

Въпреки това субстанцията продължава да се продава незаконно, изключително в нощните заведения

Законът забрани и използването на божествен газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, учебните заведения, ученическите общежития и местата, където се дават обществени услуги за деца, площадките за игра, на които са проведени мероприятия за деца и възпитаници, както и в закритите публични места.

Заради измененията в закона в този момент операторите с храни да означават използването на диазотен оксид като добавка в храните в софтуерната документи. Глобите, в случай че някой допусне използването на божествен газ в  заведението си са 800 до 1500 лева При наново нарушаване те скачат от 1500 до 3000 лева

На бизнес оператор, който наруши закона, се постанова санкция или имуществена глоба в размер от 3000 до 6000 лева

При наново осъществяване на същото нарушаване – от 5000 до 12 000 лева

В хранителната промишленост така наречен божествен газ се употребява като пропелент при някои типове аерозолни контейнери – най-често бита сметана.

Източник: БГНЕС
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР