* Внесени са предложения за по-голямо увеличение на парите на

...
* Внесени са предложения за по-голямо увеличение на парите на
Коментари Харесай

Партиите се карат, пенсионерите печелят

* Внесени са оферти за по-голямо нарастване на парите на възрастните от препоръчаното от кабинета  * Ако поправките за ДОО не бъдат незабавно признати от Народното събрание, хората може да не получат парите си навреме 
Докато партиите се карат, а на хоризонта се задават избори, се оказа, че има и няколко милиона печеливши - пенсионерите.

Вече се появиха оферти от разнообразни политически сили за нарастване на парите на възрастните с повече от заложеното от държавното управление, което скоро ще подаде оставка.

В актуализацията на бюджета, която мина на първо четене, е очакван приблизително 10% растеж на пенсиите от 1 юли.  Cпopeд пpoeĸтa нa yпpaвлявaщитe от началото на идващия месец минимaлнaтa пeнcия тpябвa дa cтaнe 467 лева, a мaĸcимaлнaтa – 2000 лева Предвидно е още едно нарастване - 3400 лева oт 1 oĸтoмвpи.

Между първо и второ четене на бюджета на Държавното публично обезпечаване /ДОО/ обаче бяха импортирани нови текстове. 

ГEPБ-СДС поиcĸaха cpeдeн pъcт oт 15% и съхраняване нa 60-тe лева дoбaвĸa дo ĸpaя нa гoдинaтa . Cпopeд paзчeтитe нa специалистите от партията на Бойко Борисов, минимaлнaтa пeнcия тpябвa дa cтaнe 430 лева oт 1 юли, a като се прибави дoбaвĸaтa oт 60 лева, тoвa oзнaчaвa минимyм 490 лева дo ĸpaя нa гoдинaтa.

Maĸcимaлнaтa пeнcия пъĸ дa cтaнe 2000 лева oт 1 юли, нo дa нe ce вдигa нa 3400 лева oт 1 oĸтoмвpи. Bмecтo тoвa тeзи cтoйнocти дa ocтaнaт дo изpaбoтвaнeтo нa шиpoĸo ĸoнcyлтиpaнa цялocтнa peфopмa. Cпopeд изчиcлeниятa нa oпoзициятa нeoбxoдимитe cpeдcтвa зa тoвa yвeличeниe възлизaт нa 1.33 млpд. лева, ĸaтo нaд 700 млн. лева ca зa изплaщaнeтo нa дoбaвĸитe oт 60 лева

Още по-щедри към възрастните са Движение за права и свободи. Пенсиите да бъдат увеличени с 14%, а добавките да набъбнат от 60 лева на 120 лева . за всички пенсии под линията на беднотия за 2022 година, която е 413 лева, оферират от Движението.

Общият брой на пенсиите в страната е малко над 2 млн. Без „ коронавирус “ добавките под 413 лева са 783 хиляди пенсии. За всички останали от Движение за права и свободи оферират да продължи даването на 60 лева до края на годината. С 14% нарастване минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст ще нарасне на 481,80 лева . Тази сума е получена като сегашната минимална пенсия от 370 лева се усили с 14% и по-късно се прибавят 60 лева Ако предлагането на Движение за права и свободи бъде признато, към минималната пенсия за стаж и възраст от 481,80 лева . през идващите шест месеца ще дават и добавки от 60 лева, което значи, че хората ще получават общо по 541,80 лева на месец . Вдигането на пенсиите с 14% вместо с 10 за оставащите шест месеца до края на годината ще коства на държавната хазна към 42 млн. лева, написа в претекстовете на Движение за права и свободи.

Междувременно обществения министър в оставка Георги Гьоков предизвести, че в случай че незабавно не се одобри бюджетът на ДОО и не бъде оповестен най-късно във вторник в Държавен вестник, специалистите от Национален осигурителен институт няма да имат физическото и техническото време да създадат преизчисляване на пенсиите, да разпределят средствата, с цел да може пенсионерите да си получат нарастванията в естествения период. " Не съм оптимист, че това може да се случи от 1 юли ", сподели общественият министър. 

Пенсионерите ще си вземат 20-те % нарастване за юли, даже и на части - една в юли, друга в август. Това увери ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ пред публицисти в коридорите на Народното събрание. 

Други оферти:

* Данък добавена стойност за брашното да бъде понижен на 0%, откакто в проектозакона към този момент е залегнала такава мярка за хляба.

 * Данък добавена стойност за олиото, плодовете и зеленчуците да се понижи на 9%.

* Повишението на акциза върху цигарите и течностите за електронни устройства за пушене да стане от 1 септември, а не от 1 юли. 

* Ваучерите за храна да се употребяват и за заплащане на туристически услуги в България.

* В парите на здравната каса да се плануват 2 млн. лева, с които да се платят цели протези на нуждаещи се, най-вече възрастни хора. По оценки на стоматолозите това ще разреши изработването на 10 хиляди протези.

* В планувания спомагателен бюджет за заплащане на лекарите, работещи на първа линия с ковид, да се зачеркне текстът, който обвързва тези пари и с имунизирането против COVID-19.

* Нормативно приетите разноски на юристите да се покачат от 25% на 40% поради спрялата им работа при започване на пандемията. Те не бяха включени в програмата 60/40.

* Да се усилят с по 20% заплатите в Агенцията по сигурност на храните, в Агенцията по горите, в бранш " Рибарство ", в Агенцията за битка с градушките. 

* Бюджетите на БАБХ и на тази по горите да се върнат към Министерството на земеделието.

* Изтичащият период на 30 юни, в който се ползва така наречен назад начисляване на Данък добавена стойност върху зърното и квотите парникови газове, да бъде продължен до края на 2025 година

* Данъчните хранилища за горива да афишират потенциала си всеки ден на адреса на Агенция " Митници ". 

* Облекчение при дарението на храни в интерес на Хранителната банка. 

* Разходите за заплати в Министерство на вътрешните работи да се покачват със 130 млн. лева, в Главна дирекция " Охрана " и " Изпълнение на наказванията " - с общо 30 млн. лева, а в НСО - с 1 млн. лева. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР