Внесени от Азия гъбички съсипват банановите плантации в Колумбия. „За

...
Внесени от Азия гъбички съсипват банановите плантации в Колумбия. „За
Коментари Харесай

Банановата чума се завърна

Внесени от Азия гъбички унищожават банановите плантации в Колумбия. „ За момента гъбичките са в региона на Лагу Ахира – зона с повърхност от 175 хектара. Засегнати са шест плантации”, споделя Деянира Бареро от Колумбийския аграрни институт, представена от Deutsche Welle.

Колумбия разгласи изключително състояние, защото против така наречен „ панамска болест” няма по какъв начин да се противодейства. Появата на тези гъбички от Централна Америка не предвещава нищо положително, тъй като тук са главните страни, производителки на банани, а точно: Колумбия, Коста Рика, Хондурас, Панама и Гватемала.

Бананите, които се популяризират в комерсиалната мрежа са главно от сорта „ Кавендиш”. Това е сортът, който дава отлична годишна продукция и е елементарен за превозване. Минусът е, че всички растения от този вид са клонирани. Липсва генетично многообразие, което да даде опция за развъждане на резистентни растения. Именно заради това страните производителки на банани са обезпокоени за своя експорт. Само в Колумбия банани се отглеждат на повърхност от десетки хиляди хектари. Годишно страната изнася банани на стойност 860 млн. USD и от това зависят безчет работни места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР