„Внасяме жалба за касиране на изборите в София. Внасяме и

...
„Внасяме жалба за касиране на изборите в София. Внасяме и
Коментари Харесай

Мая Манолова: Внасяме 14 класьора доказателства за нарушения в изборния процес

„ Внасяме тъжба за анулиране на изборите в София. Внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушавания на изборния развой ", съобщи през днешния ден Мая Манолова пред Общинската изборна комисия, където внесе дружно с Инициативния комитет, който я издигна за претендент за кмет на София, тъжба с искане за анулиране на резултатите от локалните избори в столицата.

" Установихме десетки, стотици тежки нарушавания на изборните правила, които класирахме в четири групи – нарушавания, свързани с изборните описи, нарушавания, свързани с изборните протоколи, нарушавания, свързани с бюлетините и с броенето им, и нарушавания, свързани с организацията на изборния развой ", добави тя.

" По отношение на изборните описи, с изключение на разликата от над 100 000 гласоподаватели, оповестени от уредниците на изборите за техническа неточност, установихме и 6700 души разлика в част втора на изборните описи. Толкова са жителите на страните членки на европейския съюз, които съгласно ОИК са включени в изборните описи, а съгласно общинската администрация броят им е 44 “, посочи Манолова.

Относно нарушаванията с изборните протоколи, издадени от секционните изборни комисии, Манолова разгласи, че има големи несъответствия и разлики сред протоколите, направени от СИК и тези, които са качени на уеб страницата на ЦИК.

" Тези разлики, разминавания, нарушавания, ремонти, дописвания, пренаписвания са в над 60% от протоколите на СИК. Това са над 900 секции. Има празни протоколи, неподписани протоколи, протоколи без заводски номер или с разнообразни фабрични номера, протоколи с промени в графите, които се отнасят до определянето на резултата ", акцентира тя.

За нарушаванията с бюлетините Манолова съобщи, че на втория тур се падат към 3500 невалидни бюлетини на претендент. " Протоколите в секциите, в които гласоподават най-вече роми, са изрядни, чисти, няма недействителни бюлетини и това удостоверява нашето подозрение, че се е гласувало с авансово готови и попълнени бюлетини отвън изборните секции ", добави тя.

Манолова регистрира и голям брой нарушавания в организацията на изборния развой – не са допускани ръководители на инициативни комитети и на партии, покровители също не са допускани, а тези които са позволени, са държани в изолирани пространства, на изолирано място, тъй че да няма по какъв начин да виждат какво се случва с бюлетините.

" В резултат на това са отваряни авансово пликове с протоколи. Те са отваряни от представителите на ОИК, чиновници на общинската администрация, които са нанясали разнообразни корекции и ремонти на протоколите ", изясни Манолова.

Към нарушаванията, които са осъществени на локалните избори, тя добави и публикуването на предварителни резултати от екзит половете:

" Тежка операция на изборите беше нанесена и от по този начин наречените екзит полове. Различни социологически организации и медии разгласиха предварителни резултати, които бяха употребявани като партийна агитация и безусловно през целия ден посочваха разлика сред 7 и 17 % сред претендентите с една цел – да се откажат и демотивират гласоподавателите въобще да идат да гласоподават. "

" Огромното количество сигнали за всеобщо пазаруване на гласове, за управление на вота. Подали сме над 20 тъжби, по които нямаше безусловно никаква реакция нито от правоохранителните органи, нито от изборната администрация ", добави тя.

" Не внасяме тази тъжба, с цел да пречим на работата на Столична община. Внасяме тази тъжба поради несправедливостта, поради множеството тежки нарушавания и злоупотреби с изборните права на столичани. Не става дума за моя избор или за моя глас, а става въпрос за тежки злоупотреби с гласовете на стотици хиляди столичани от изборната машина на ГЕРБ. Изборната машина включи и направи съучастници и доста жители в управлението на вота, в продаването на гласове, чиновници на столична администрация в приемането на протоколите ", съобщи Манолова и добави, че " това не би трябвало да се оставя по този начин, без последици ".

Тя бе безапелационна, че " въпросът е има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ, има ли кой да накаже ГЕРБ за нарушаванията на изборите и злоупотребите с гласовете на столичани, има ли кой да застане зад честността на вота от партиите и институциите в България – Народното събрание, депутати, Централна изборна комисия ".

" Въпросът е кой къде ще застане – за или срещу честните избори, въпросът е дали ще има болшинство, което да подсигурява честния избор, или нещата ще останат като преди – подмолен сговор за обезпечаване на служебна победа на ГЕРБ. Внасяме тази тъжба, тъй като считаме, че изборните операции, злоупотребата с гласове не би трябвало да бъде оставена ненаказана. Не би трябвало да бъде оставено неразобличено нито едно изборно нарушаване ", съобщи още Манолова.

" Дали ще се откри кой да се произнесе в действителност в сходство със закона и справедливостта във връзка с тези тъжби, следва да разберем ", приключи Манолова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР