ВМРО предлага нов вид документ за самоличност карта българин за

...
ВМРО предлага нов вид документ за самоличност карта българин за
Коментари Харесай

ВМРО предлага нов вид документ за самоличност

ВМРО предлага нов тип документ за идентичност " карта българин " за сънародниците ни зад граница. Това съобщи Юлиан Ангелов от ПГ " Обединени патриоти " по време на брифинг в Народното събрание. Той показа направените, дружно с специалисти и преподаватели адвокати, промени в Закона за българските персонални документи.

Законопроектът е квалифициран по образеца на Полша и Гърция. С новия документ се дава право на българите зад граница да живеят и работят в България. Срокът на годност на по този начин наречената " карта българин " е 10 години, само че искащите да останат могат да аплайват за нейното удължение до живот. Органът, който ще издава документа, е Министерство на вътрешните работи.

" Идеята на този законопроект е да подпомогнем нашите сънародници зад граница. Лицата, които са от български генезис на територията на Украйна, Молдова, Македония, Албания, Сърбия и доста други страни, да имат по-лесен достъп до родината майка ", изясни депутатът.

Според Ангелов по този начин ще се преодолеят демографските проблеми, проблемите на пазара на труда и компликациите по приемане на българско поданство.

Той посочи, че  удостоверяването на български генезис  ще става по реда на Закона за българите, живеещи отвън границите на България. С новата " карта българин " сънародниците ни ще могат да пътуват и безвизово, изясни още Ангелов. По думите му издаването няма да е обвързано със загуба на поданство от съответната страна на генезис, защото в доста страни, в които има български емигранти, двойното поданство не е позволено. Такъв образец е Австрия, уточни Ангелов.

Той разяснява още, че това е нов, друг документ за идентичност,  който не дава право на глас .

" Целта му е в действителност да облекчи нашите сънародници зад граница, в това число и тези, които са от новата емиграция, които живеят от десетилетия на открито и са получили друго поданство ", изясни Юлиан Ангелов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР