ВМРО-ДПМНЕ лъжат, че ще вкарат македонците в българската конституция, твърди

...
ВМРО-ДПМНЕ лъжат, че ще вкарат македонците в българската конституция, твърди
Коментари Харесай

Пендаровски отново заговори за македонското малцинство в България, било малтретирано с десетилетия

ВМРО-ДПМНЕ лъжат, че ще вкарат македонците в българската конституция, твърди той
Междуетническите връзки и евроатлантическата ориентировка са двата стълба за Северна Македония и оспорването на Охридския рамков контракт, който контролира вътрешните междуетнически връзки в страната, на Преспанския контракт, който позволи дългогодишния спор сред Скопие и Атина за името на страната и на контракта с България, без да бъде обещано решение за по-нататъшния път на страната, не е рационална политика, счита президентът на Северна Македония и претендент за втори президентски мандат Стево Пендаровски, представен от Българска телеграфна агенция.

" За всички депутати, министри, членове на ВМРО-ДПМНЕ името Северна Македония е недопустимо. В нито една своя обществена изява те не споделиха Северна Македония, каквото е конституционното име на страната ни. Но получават заплата в Народното събрание и в локалното самоуправление под това име - Северна Македония. Ако не признаваш добавката Северна, значи оспорваш Преспанския контракт. Добре, каква тогава е алтернативата? ", попита Пендаровски в изявление за ТВ Сител.

Пендаровски разясни репликата си, че в случай че ВМРО-ДПМНЕ успее да накара България да промени конституцията си, с цел да впише в нея " македонското малцинство в страната ", ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

" Пречи ми, когато някой с години лъже хората. Излиза, че " тези са неспособни, а ние освен, че ще променим преговорната рамка, само че и ще включим македонците в българската конституция ". " Дай Боже не на следващия ден, през днешния ден да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е измъчвано, най-малко 70-80 години, минали са през страшни мъчения и голготи, само че кажете какъв е този магически метод? Как ще ги впишете в конституцията? С държавното управление? В българското държавно управление през днешния ден основен фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 година контракта за другарство и добросъседство. И в този момент този човек би трябвало да каже, че този контракт не съществува, дайте да създадем нов, който е по-добър за македонците? - Не имам вяра в това. И трябваше по подобен пародиен метод да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите. За да включите македонците в българската конституция би трябвало тя да бъде изменена, тъй като в нея няма малцинства. Не мисля, че и международните сили могат да трансформират българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света ", сподели Пендаровски.

По думите му изказванията на ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че кандидат-президентът на опозиционната партия Гордана Силяновска ще води с над 100 хиляди гласа, се отнася до първия тур на президентските избори, само че " никой в никакъв случай не е ставал президент на първия тур ". Условието един претендент да завоюва на първи тур, напомни Пендаровски, е той да получи 50 % плюс един глас от всички вписани в изборния лист, което значи към 900 хиляди жители, което е " безусловно невероятно ".

На втория кръг на президентските избори, който ще се създаде дружно с парламентарните избори на 8 май, Пендаровски чака да завоюва с поддръжка от всички етнически общности, тъй като " никой не може да стане президент, в случай че не получи необятна гражданска поддръжка ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР