Вмомента Тейлър Суифт без съмнение е най-популярният музикант в света.

...
Вмомента Тейлър Суифт без съмнение е най-популярният музикант в света.
Коментари Харесай

Феновете на Тейлър Суифт предизвикват земетресения

Вмомента Тейлър Суифт без подозрение е най-популярният музикант в света. Турнето ѝ предходната година усъвършенства голям брой върхове и сътвори работа даже на учените.

Причината бяха известия, че сеизмографите са засекли леки районни трептения по време на поредицата от концерти на Суифт на стадион SoFi в Лос Анджелис. Районът е земетръсен, само че тези земни трептения не бяха типичен трусове.

Подобно събитие е било засечено и в Сиатъл месец по-рано. Общото - още веднъж по време на концерт на Суифт. Затова учени от Университета на Калифорния и UCLA са наблюдавали сеизмичните данни по време на концерти на певицата, оповестява Ars technica.

Данните демонстрират, че вибрациите са провокирани от почитателите. Големите групи хора, които подскачат и танцуват по време на концертите, могат да влязат в естетика и да се реализира осцилация с пик от 1 до 10Hz. Това е сходно с вибрациите, които се генерират от влакове и вулкани, просто мащабите са по-различни.

По-стари изследвания от 2008 година и 2015 година откриват, че аргументи за сходни трептения могат да са и силата на музиката и хармоничното скандиране на публиката по време на спортни събития. За да са по-точни, учените в новото изследване са конфигурирали спомагателни датчици към стадиона SoFi, с цел да съберат по-прецизни данни и да разделят източниците на другите трептения.

Резултатите демонстрират, че 43 от 45-те песни по време на концерта основават ясно отличим обособен сигнал. Най-динамичната ария е Shake It Off, като по време на нея е засечено локално земетресение с еквивалент на магнитуд 0,851.

Учените са съумели да пресъздадат резултатите и в лабораторни условия - подскачайки и танцувайки по време на ария на Суифт. Прецизните уреди още веднъж регистрират слаби трептения. Когато те се умножат в многохилядна аудитория, в композиция със мощната музика, резултатът е доста по-отличителен.

Затова учените са сравнили данните от сеизмографи в региони с концерти и на други реализатори на същия стадион. Също са регистрирани трептения, само че много по-слаби спрямо концертите на Суфит. Дори тези на Бионсе и Металика не се приближават до Суифт. Оказва се, че вибрациите от концертите на Металика са най-слаби и безредни. Според учените повода е другата музика, както и евентуални проблеми със звука, което не е разрешило на почитателите да влязат в естетика.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР