Вместо да ускори работата на ТЕЛК, реформата от миналата година

...
Вместо да ускори работата на ТЕЛК, реформата от миналата година
Коментари Харесай

Реформата задръстила ТЕЛК комисиите

Вместо да форсира работата на ТЕЛК, промяната от предходната година напълно е задръстила комисиите и те са почнали да бавят още повече експертните решения. От над 10 000 обжалвани експертизи, НЕЛК е върнала 61% за ново освидетелстване. Тези тревожни данни изнася здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Илиана Жекова. Основната причина за проблемите е увеличеният брой хора, които търсят преосвидетелстване поради променените условия на здравната експертиза. Освен това обаче са установени много пропуски в работата на ТЕЛК, които водят до сполучливо обжалване в НЕЛК.

През 2023 година има нарастване с 21% на издадените експертни решения, а този взрив към този момент се отразява и на броя на инвалидните пенсии, които Национален осигурителен институт изплаща. Заради целия този развой пенсионната промяна към този момент не дава забележим резултат за понижаване на пенсионерите и те се усилват за пръв път откогато стартира плавното нарастване на стажа и възрастта за пенсия.

През 2023 година са издадени 263 343 експертни решения - с 21% повече по отношение на 2021 година Комисиите не съумяват да се оправят с този скок, макар че са увеличени с пет нови - в Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Русе. В момента комисиите са 75, като единствено 38 от тях са съумели да се произнесат в период през четвъртото тримесечие (взет е съответен период, защото интервалът на изговаряне варира). 11 комисии в този момент изостават от периодите, а през 2022 година са се вмествали в тях.

С един месец е забавянето в 9 комисии. Между един и три месеца бавят решенията си в 13 ТЕЛК. Между четири и шест месеца е забавянето в 10 ТЕЛК. Една ТЕЛК бави сред 6 и 12 месеца експертизите, а над 1 година е забавянето в четири комисии - една в Шумен, две в Кърджали и една във Видин. Най-голямото закъснение е от 2 години и 2-3 месеца. Според Министерство на здравеопазването, спазването на периодите се утежнява и в този момент се следи още по-голям период на изговаряне.

В последните 2 година бяха направени основни промени в здравната експертиза. Бяха изменени процентите, а също и методът, по който се пресмята степен на понижена продуктивност от всички болести, като в огромна степен бе върнат остарелият метод на събиране на проценти, анулиран от ГЕРБ. Хората имаха право да изискат преосвидетелстване по новите правила без нормативно да има потребност от това и ненапълно отсам идва и огромното нарастване в броя на експертните решения. Освен това здравните управляващи към този момент би трябвало да изпращат предупреждение по кое време изтича срокът на решението им и разполагат с три месеца да подадат документи за преосвидетелстване. Тази система явно не работи добре, тъй като съгласно данните при 18 467 изтекли решения, единствено 323 души са подали заявление за преосвидетелстване в тримесечния период.

За проблеми приказва и огромният % върнати експертни решения от НЕЛК. Заради тях е изработен специфичен разбор за определяне на пропуски, като най-често става дума за липса на здравна документи, липса на разискване на всички болести на пациента, повърхностен статус и така нататък Тези проблеми са коментирани на срещи с лекарите, с цел да не се позволяват още веднъж.

Междувременно системата е пред нови промени, с които кабинетът дава обещание ускорение на работата на комисиите. Те плануват инцидентно систематизиране на делата в цялата страна, което би трябвало да разреши и самостоятелност на експертизата, и по-равномерна натовареност на комисиите. Освен това за следващ път ще се задължат комисиите да работят с здравна документи и да не разкарват пациенти. Възможно е обаче да се стигне до нови проблеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР