Вместо да продължи работата си зад камера, режисьорът Олег Сенцов

...
Вместо да продължи работата си зад камера, режисьорът Олег Сенцов
Коментари Харесай

Украинският режисьор Олег Сенцов: „Тази война не е като войната от филмите“

Вместо да продължи работата си зад камера, режисьорът Олег Сенцов се записва като доброволец, с цел да пази. Носителят на европейската премия „ Сахаров “ за правата на индивида трябваше да бъде член на интернационалното жури на 26-ия София Филм Фест, само че с днешна дата е на първа линия на фронта в родината си.

„ Тази война не е като войната от филмите. Няма пукотевица със стрелково оръжие или борби очи в очи. През множеството време главната задача е да удържиш фронтовата линия в окопите и да съхраниш живота си при обстрела “, споделя Сенцов в изявление за „ Ал Джазира “.

Сенцов построява сполучлива кариера като самостоятелен кино режисьор, когато митингите на Майдана през 2014 година и последвалата анексирането на Крим от Русия обръщат живота му с главата надолу. Осъден е на 20 години затвор поради протестната си позиция против завладяването на Крим. Благодарение на интернационалната кино общественост, която повдига зов за отбрана и освобождение на Сенцов, той е пуснат на независимост против замяна на пандизчии, след 5 години и половина дейно излежаване на присъдата.

Той режисира първия си филм „ Gamer “ през 2011 година със непретенциозен бюджет, а по време на ареста си през 2014 година възнамерява основаването на различен филм – „ Носорог “ - история за престъпен нарушител, който търси изкупление; един роман, който показва грозната страна на живота в постсъветска Украйна.

Подпрян на укрепление, Сенцов споделя, че дългите му години зад решетките в Русия са му посочили, че Москва няма да се задоволи единствено с завладяването на Крим. „ След като бях освободен, някои мои другари ми споделяха: „ Толкова си коренен, мразиш руснаците, те не са толкоз неприятни. Прекарах пет години там. Видях по какъв начин се отнасят към украинците и европейците с техните имперски упоритости и тяхната свирепост “, споделя режисьорът.

Засега обещаващата режисьорска кариера и европейските кино фестивали остават на назад във времето за него.

„ В момента не фотографирам. Първо - няма време. Второ – нямам предпочитание “, споделя той.

Украински чиновници му оферират работа в пресцентъра поради името му в обществото, само че той отхвърля. „ Моят път е този на елементарния боец “, уверен е той.

Сенцов споделя, че е получил писма с поддръжка, в това число от Европейската кино академия и украински режисьори.

„ По време на война обаче няма значение дали си режисьор, водач на рейс или елементарен служащ – всички сме бойци “.

Той въпреки всичко се надява някой ден да се завърне към киното. „ Не съм сигурен какъв филм ще направя. Вече бях написал доста сюжети преди войната. Може би ще си потегли отсам с някои хрумвания. “

„ Сега животът ми е там, където имам вяра, че съм най-полезен за страната ми “, споделя Сенцов.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР