Вместо да понесе политическа отговорност и да обяви оттеглянето си,

...
Вместо да понесе политическа отговорност и да обяви оттеглянето си,
Коментари Харесай

Законът „Магнитски“: САЩ спипали ГЕРБ-транзакции към офшорни зони

Вместо да понесе политическа отговорност и да разгласи отдръпването си, Борисов се пробва да тушира резултата „ Магнитски “. Дотук главният му мотив е, че американската страна има право, само че в отговор той и ГЕРБ ще одобряват законите за правосъдната промяна и общо взето всичко, което Съединени американски щати и сътрудниците желаят (сякаш че става дума това).

ГЕРБ не оспорват изнесената информация, а се държат все едно тя не се отнася за тях. Тъй като това е жалка тактика, задачата очевидно е да разсънят страдание и някакво състрадание в гласоподавателите си.

Въпросът за доказателствата, с които разполагат Съединени американски щати по въпросите „ Магнитски “ е значим. Не бива да се чака, обаче, че финансовото им министерство са подготвили процесуално-готови доказателства за български съд и че те ще водят каузи в него.

Това си е работа на нашите проверяващи органи и прокуратурата. Съединени американски щати просто настояват, че имат задоволително информация, която да ги убеди, че в случаите става дума за корупция. Тази информация може да е от два типа:

Реклама

1) Сметки или транзакции (вероятно в офшорни зони), които могат да се свържат с лицата в листата „ Магнитски “. Доколкото в новия лист има такава информация, тя може по съответния ред да бъде поискана от нашите управляващи. Каква част от нея ще бъде дадена е мъчно да се предвижда, тъй като може да е събирана и от специфични служби;

2) По отношение на проблема „ Горанов “ от обществено известни източници има задоволително информация за хазартната спекулация, с която най-малко да се стартира следствие. Има ощетяване на бюджета с към половин милиард и то е станало или поради корупция (за което има свидетелства от Божков, както и свидетелства за регулярни негови срещи с Горанов и т.н.) Или пък (далеч по-малко вероятно) става дума за доста сериозна занемареност – Горанов няма по какъв начин да не е знаел точната обстановка в хазарта, а е позволил ощетяването на хазната. (С съвсем същата мощ по този начин стоят нещата и за самия Борисов).

Как ще се развият наказателно правните проблеми у нас не може да се планува в случай, че прокуратурата даже не желае да ги стартира. Корупционните каузи са сложни за доказване, тъй като страните са вземали съществени ограничения да се прикриват. И нормално нещата остават скрити, в случай че една от тях не проговори. Или пък в случай че проговори, само че проверяващите не желаят да я изслушат.

Но и дотук има задоволително информация, с цел да се сложи въпросът за политическата отговорност за тези далавери. Особено във връзка с ГЕРБ, чийто водач и в този момент е същият, от времето на сагата „ Божков “. Най-малкото, каква е формалната версия за аферата на Борисов и ГЕРБ? Колко правдоподобна е тезата, че Горанов е завъртял далаверата зад тила и без знанието на Борисов?

Пост на политолога Даниел Смилов, заглавието е на Narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР