Вместо 50% безвъзмездна помощ, както беше през миналата година, през

...
Вместо 50% безвъзмездна помощ, както беше през миналата година, през
Коментари Харесай

С близо 6.3 млн. лв. ще популяризираме виното ни в чужбина

Вместо 50% безплатна помощ, както беше през предходната година, през актуалната година при представянето на Български виновност зад граница, търговците ще получават още 30% национално съфинансиране по размер "Популяризиране в трети страни " от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш 2019-2023 година, оповестиха от Държавен фонд "Земеделие ".

Първият банкет на документи по мярката за 2020 година ще бъде в интервала от 17 февруари до 6 март. По нея се промотират виновност със предпазено название за генезис (ЗНП), предпазено географско напътствие (ЗГУ) и сортови виновност без ЗНП/ЗГУ. В случай че претендентите изберат да разпространяват търговски марки и сортови виновност без ЗНП/ЗГУ, те ще имат право само на финансиране от Европейския съюз в размер до 50% от цената на промоционалните им планове. Ако претендентите промотират единствено виновност със ЗНП или ЗГУ без техните търговски марки, ще могат да получат до 50% европейско финансиране и до 30% национално съфинансиране.
Друга оригиналност е нарастването на годишния бюджет по мярката. За 2020 година са планувани близо 6.3 млн. лева по направлението - 3 911 600 лева е европейското и 2 346 960 лева национално съфинансиране. През 2018 година по мярката бяха разпределени общо 4.69 млн. лв..
От мярката могат да се възползват търговски сдружения, чиито доходи от лозаро-винарска активност през последните две години надвишават 50% от общите им доходи. За подкрепяне имат право да аплайват още организации на производители на лозаро-винарски артикули, асоциации на организации на производители на лозаро-винарски артикули, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните питиета, държавни органи и институции, чиято активност е обвързвана с поощряване на бизнеса, както и професионални организации, работещи главно в лозаро-винарския бранш.
Срокът за осъществяване на промоционалните планове е от една до три години от датата на подписване на контракта с Държавен фонд "Земеделие ". Максималната стойност на едно планово предложение за комерсиалните сдружения е до 1 млн. лв.. Проектите на останалите претенденти могат да доближават до 4 млн. лв..
По мярка "Популяризиране в трети страни “ бенефициентите имат право да заявят финансиране за действия, ориентирани към Китай, Япония, Хонг Конг, Тайван, Сингапур, Виетнам, Тайланд, Малайзия, Алжир, Русия, Беларус, Съединени американски щати, Канада, Мексико и Бразилия.
Новост през 2020 година е, че за първи път Държавен фонд "Земеделие " е подготвил лист с постоянно допускани неточности при кандидатстване по мярката. Сред тях са случаите, при които бенефициентите не попълнят точния брой търговски марки, които промотират. Често срещан пропуск от страна на сдруженията е, че не дават задоволително доказателствен материал - като присъствени описи с броя посетители на надлежно събитие или снимков материал, удостоверяващ съществуването на всички декларирани за възобновяване разноски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР