Влошаващите се отношения на Япония с Южна Корея заради разногласия

...
Влошаващите се отношения на Япония с Южна Корея заради разногласия
Коментари Харесай

Задава ли се нова търговска война?

Влошаващите се връзки на Япония с Южна Корея поради различия по отношение на тяхната военна история бяха подчертани от Токио предходната седмица, когато държавното управление постави завършек на преференциалния режим за износа на основни материали за своя азиатски комшия, които са жизненоважни за производството на полупроводници и цифрови екрани, осведоми The Japan Times.

Правителството в Токио може би се пробва да притисне главните промишлености на Южна Корея, като изиграе комерсиалната карта, с цел да я сложи на масата за договаряния, само че тактиката може да има и противоположни последици, защото доста локални компании вършат бизнес с сътрудници в Южна Корея.

Редица компании декларират, че следят с паника развиването на обстановката, като означават, че остава неразбираемо дали неотдавна въведените регламенти фактически ще попречат на търговията сред двете страни. Според новите регламенти най-вече най-притеснителна е наредбата, съгласно която може да се наложи да чакат 90 дни, с цел да получат публично утвърждение за експорт на някои основни детайли за Южна Корея.

Междувременно, някои специалисти обявиха, че въздействието евентуално ще бъде лимитирано, защото този ход не е цялостна възбрана или ограничаване - най-малко в техническо отношение - което доста да осакати индустриалните благоприятни условия на южнокорейските компании. Някои компании обаче споделиха, че в случай че обстановката ескалира, тя може да провокира неподходящи последствия за цялата верига на доставки.

Миналият четвъртък държавното управление стартира да изисква от японските производители да подават заявки всякога, когато желаят да изнесат флуориран полиамид, флуороводород за Южна Корея. Флуорираният полиамид се употребява за диспеите на смарт телефони, до момента в който при производството на полупроводници флуороводородът се употребява като ецващ газ.

Според отчет на J.P. Morgan, японските компании са измежду водещите производители на трите материала и би било мъчно да се намерят различни снабдители, като се изключи един тип флуориран полиамид.

Южна Корея е третата най-голяма японска дестинация за експорт след Китай и Съединени американски щати. Полупроводниковите съставни елементи бяха най-продаваните през 2018 година, като са обезпечили 630 милиарда евро, съгласно данни, събрани от Японския съвет за външна търговия.

Опитът на Япония за преразглеждане на комерсиалната процедура демонстрира разочарованието на Токио от Сеул и нежеланието му да позволява проблемите с насилствения труд по време на военните дейности след решенията на южнокорейския съд, които подредиха на японските компании да платят обезщетения на някогашни служащи или техните фамилии.

Ръстът на брутния вътрешен артикул на Южна Корея значително зависи от огромните компании. Така че, в случай че износът на трите материала е действително контролиран, това ще бъде огромен удар за компании като Samsung, LG и SK Hynix или за огромните промишлени конгломерати, които оказват помощ за поддържането на стопанската система на Южна Корея. "Много от по-малките японски компании вършат бизнес с южнокорейски компании, свързани с полупроводници, тъй че ще има някакво влияние, било то директно или индиректно ", сподели изпълнителен шеф на индустриална компания в Токио.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР