Вложители са изтеглили 214 милиарда евро от банките в еврозоната

...
Вложители са изтеглили 214 милиарда евро от банките в еврозоната
Коментари Харесай

Вложители са изтеглили рекордно много средства от банките

Вложители са изтеглили 214 милиарда евро от банките в еврозоната през последните пет месеца, като изходящите потоци са достигнали рекордно високо равнище през февруари. Това сочат най-новите данни за развиването на паричното предложение в еврозоната, оповестени нощес от Европейската централна банка и оценени от в. " Файненшъл таймс ".
 
Неотдавнашните изходящи финансови потоци демонстрират, че на банките от еврозоната им е по-трудно да привлекат и задържат вложителите, даже преди настъпилите по-рано през месеца разтърсвания в банковия бранш, предизвикали краха на три американски кредитора и тласнали към пропастта швейцарската " Креди сюис " (Credit Suisse). Тя бе добита от съперника й Ю Би Ес (UBS) и по този метод избавена, с помощта на помощта на швейцарската страна.
 
През февруари спадът на вложените в банките средства се е ускорил, защото вложителите понижиха притежанията си в банките от еврозоната със 71,4 милиарда евро. Това е представлявало най-голямото сходно понижение, откогато има налични данни през 1997 година Депозитите на семействата са намалели с 20,6 милиарда евро, също с рекорден ритъм, откогато има налични данни през 2003 година

Има ли риск за банките след срутва на SVB

Тегленията през интервала от октомври 2022 година до февруари 2023 година са били на обща стойност от съвсем 14 трилиона евро, или 1,5 % от влоговете в банки от еврозоната. За съпоставяне в Съединени американски щати през последната година инвеститори са изтеглили депозити на стойност по-малко от 500 милиарда $.
 
 istock istock
Подобно евакуиране на средства от банковата система имаше във Англия през януари, като тогава клиенти изтеглиха 20,3 милиарда лири от банков бранш на страната. Това също представляваше най-много от 2009 година, след като се водят сходни статистически данни.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР