Влизате в хипермаркета и си купувате любимото натурално кисело мляко,

...
Влизате в хипермаркета и си купувате любимото натурално кисело мляко,
Коментари Харесай

Колко натурални са натуралните продукти?

Влизате в хипермаркета и си купувате обичаното натурално кисело мляко, което да си похапнете дружно с натуралната здравословна закуска. Плащате за тях една концепция по-скъпо, тъй като, въпреки всичко, те са натурални! Не са като останалите отпадъци на хранителната промишленост, които са цялостни с консерванти, оцветители и всевъзможни Е-та.

Жестоката истина е, че когато си купувате от магазина артикули с надпис „ изцяло натурални “ не се грижите по-добре за здравето си. Просто плащате заплатата на по-кадърни маркетингови експерти. Производителите доста от дълго време са разкрили, че е задоволително да сложат на етикета на химически променените си и обработени артикули надпис „ натурални “ и това автоматизирано води до повишение на продажбите.

 Натурални артикули

Причината редица международно известни хранителни колоси да си разрешават да вършат това, е че не е неразрешено. Изненадващо е, само че публична формулировка на термина „ натурално “ липсва в хранителната промишленост. Това дава необятно поле за интерпретация на термина „ натурално “.

Мнозина производители считат, че щом е израсло от природата, то явно е натурално, като картофите. Това автоматизирано значи, че и картофеният чипс е естествен?

 Биохрани

Нито една хранителна организация по света не контролира популяризираните от хранителната промишленост „ изцяло натурални “ артикули. Това разрешава на фирмите безнаказано да популяризират всевъзможни не-натурални процеси и химически добавки в продуктите като изцяло натурални.

 Пилета

Отново ще дадем за образец „ натуралния “ чипс, който е създаден от биокартофи – при пърженето на скорбяла на изключително висока температура се образуват характерни субстанции – акриламиди, които научно потвърдено имат канцерогенно деяние.

Дори и солта, която се влага вразличните храни, не е натурална. В съвсем всички артикули на пазара се поставя обработена сол, а не пълноспектърна кафява или розова сол, като Келтската морска сол, която е в действителност натурална.

Липсата на разнообразни Е-та на етикета на продукта също не е гаранция за неговата естественост. Просто, положителния маркетинг е помислил и за това. Сега другите химически добавки последователно се преименуват в нови, почтено звучащи имена, които не са познати на необятната аудитория.

 Чипс

Напоследък доста постоянно в другите „ натурални “ артикули може да срещнете в етикета оповестено наличие на мононатриев глутамат. Звучи съвсем безвредно и екзотично, до момента в който не откриете, че монотатриевия глутамат (MSG) е невротоксична субстанция, която е класифицирана като екзотоксин.

Повишени дози от тази субстанция могат да причинят мигрени, провали върху ендокринната система на човек, навъзможност за контролиране на апетита (което може да докара до затлъстяване), неврологични вреди при ембрионите и доста други.

Този факт е необятно прочут на доста от огромните производители на хранителни артикули. Това на пречи към момента доста от тях да не престават да влагат рисковото съединяване под почтеното название „ дестилат от квас “ или „ хидролизирани протеини “. Отскоро MSG може да се срещне и като torula yeast (мая от квасна гъбичка).

И по този начин – какво в действителност се крие зад надписа „ изцяло натурално “? Оказва се, че всичко, каквото си изиска производителя. Храна с етикет, който я популяризира като натурална, може да съдържа следи от пестициди, хербициди, токсични тежки метали, синтетични химически витамини, вторични артикули от горене при високи температури, отровен флуори и още и още.

Няма условие производителите на хранителни артикули да афишират на етикетите другите химически замърсители, които могат да се открият в техните артикули. Вече чувствате ли се като участници в гигантска съветска рулетка?


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР