Влизат в сила новите изисквания за касовите апарати. От днес

...
Влизат в сила новите изисквания за касовите апарати. От днес
Коментари Харесай

От днес влизат в сила новите изисквания за касовите апарати

Влизат в действие новите условия за касовите апарати. От през днешния ден всички компании, които не употребяват програмен продукт по продажбите и са регистрирани по Данък добавена стойност, към този момент би трябвало да употребяват нови касови апарати, съобщи БНР.

Юридическите лица без регистрация ще би трябвало да ги вкарат до края на месец юни, а търговците, които употребяват програмен продукт за продажби - до края на септември. Промените са част от наредбата на Министерството на финансите, която беше обнародвана в „ Държавен вестник “ на 29 март. Те главно произтичат от въведената в Закона за Данък добавена стойност опция при осъществяване на продажби на артикули или услуги посредством електронен магазин, фискалният бон, регистриращ продажбата, да се генерира в електронен формат и да се даде на електронен адрес на получателя, без да се издава книжен подобен.

Регистрираните по Данък добавена стойност търговци би трябвало да издават касова бележки с QR код. Издаваните фискални бонове могат да бъдат сканирани посредством мобилно приложение, което незабавно ще покаже дали покупката е регистрирана при данъчните. Ако не е регистрирана, има опция за сигнал до Национална агенция за приходите.

От през днешния ден трябваше и бензиностанциите да издават нов тип касови бележки с разбивка на цената. Това обвързване обаче беше отсрочено за 1 октомври.

От Национална агенция за приходите стартират инспекции за спазването на разпоредбите. Нарушителите са застрашени от запечатване на търговски обекти и санкции до 10 000 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР