Влизането в сила на Закона за административно регулиране на икономическите

...
Влизането в сила на Закона за административно регулиране на икономическите
Коментари Харесай

Кабинетът даде заден за Закона за горивата

Влизането в действие на Закона за административно контролиране на икономическите действия, свързани с нефт и артикули от петролен генезис, по-познат като Закона за горивата, ще се отсрочи до 1 юли 2019 година. Това реши държавното управление по предложение на министъра на стопанската система Емил Караниколов, който директно дава отговор за използването на норматива. Решението на кабинета обаче предстои на гласоподаване в Народното събрание. Очакванията са до дни то да бъде импортирано в деловодството на Народното събрание.

Срещу закона и подзаконовата рамка през седмицата се оповестиха омбудсманът Мая Манолова и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Общественият бранител нападна наредбите с тъжба до Конституционния съд. Манолова е безапелационна, че те освен нанасят тежък удар върху дребните търговци и превозвачи на горива, само че са удар и против българските жители в качеството им на консуматори, защото банкрутът на дребните бензиностанции ще докара до ограничение на конкуренцията и усилването на монополизма.

"В закона са заложени непостижими условия за висок уставен капитал - 20 000 лева за дребна бензиностанция, 1 000 000 лева за условно наречения "търговец на едро ", неуместни условия за величина на складовете, за съдържимост на съдовете, за брой бутилки за полутечен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла дребните търговци на горива ", отбелязва омбудсманът. Манолова е уверена, че измененията ще доведат до нарастване на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпът до тях на българските жители в дребните и отдалечени обитаеми места, защото огромните вериги нямат стопански интерес да вършат там свои обекти. В жалбата си тя показва също, че "с слагането на трудноизпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и условия под формата на рестрикции при административното контролиране на дейностите, свързани с нефт и артикули от петролен генезис, законодателят на процедура лимитира кръга от стопански субекти, които могат да правят тези действия и по подобен метод "естествено " се основават условия за ограничение на конкуренцията и за монополизъм "

За отсрочване на привеждането на закона в действие се застъпи и АИКБ. В свое мнение работодателската организация на Васил Велев установи, че са налице очевидно несъгласия със свободната стопанска самодейност, основаването и гарантирането на идентични правни условия за стопанска активност, предотвратяването на злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция, отбраната на потребителите, вложенията и стопанската активност, обезпечени в чл.19 от конституцията. От асоциацията акцентират, че Законът за горивата нарушава и две европейски наставления и най-много Акта за дребния бизнес, прокламирал европейския принцип за конкурентоспособност - "Мисли първо за дребните ".

Засега никой не дава индикации дали в идващите шест месеца нормативът ще бъде прекроен. Все отново държавното управление си спести известни главоболия, защото сдружението на дребните търговци на горива отсрочи проектите си за митинги. "Решението е някакво избавление за момента. Разчитаме, че за този интервал ще бъдат направени корекции и законът ще бъде гласуван във вид, който да е комфортен и за дребните компании. Въпреки че заставаме зад министъра на стопанската система и сме удовлетворени от решението му, протестната ни подготвеност остава ", разгласи на 9 януари Петър Петков, един от ръководителите на Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива. Идеята на браншовата организация бе да стачкува против законовите разпореждания, както във Франция - с жълти жилетки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР