Влизането в нов дом е голям празник за новодомците. Собственият

...
Влизането в нов дом е голям празник за новодомците. Собственият
Коментари Харесай

Как се прави освещаване на нов дом

Влизането в нов дом е огромен празник за новодомците. Собственият дом е цел за множеството хора, тъй като той им дава уют, сигурност и успокоение. Това е заложено в нашата народопсихология, обичаи и фолклор и имаме доста традиции и вярвания, свързани с влизането в нов дом. Такова е освещаването на новата къща.

Християнски обред

Днес към момента се съблюдават обичайни християнски ритуали по освещаването на дома. Ако фамилията стартира градежа на новата си къща единствено, то е признато да се извърши водосвет на мястото, където ще бъдат положени основите. След като постройката бъде издигната, се прави благословение. В дома се кани духовник, който да поръси всички стаи в дома със светена вода и с елей да помаже на кръст поред първо източната, по-късно западната, северната и южната стена. След това свещеникът благославя новия дом В името на Отца, Сина и Светия дух, като домакините и гостите възпламеняват свещи и пеят " Многая лета ".

Народни традиции

Ако се фамилията стартира единствено градеж на нова къща, то преди започването му на мястото се прави курбан с петел или овен. Смята се, че този бит почиства мястото от неприятна сила. Майсторите строители също би трябвало да благословят къщата, с цел да е защитена от пази от пожар и дяволи, да има в нея здраве, благополучие и благополучие за стопаните. В знак на признателност стопаните и техните родственици и съседи подаряват строителите. Този бит се назовава " Викане на нова къща ". След като завършат напълно къщата, майсторите предават ключовете дружно със зелено стръкче на новодомците и още веднъж благославят дома с пожеланието " Да е плодовита къщата ".

В приключеният и обзаведен дом се прави самото освещаване. На освещаването на нов дом се канят родителите на новодомците и близки хора. Домът би трябвало да е чист и спретнат, а гостите да изкажат възхищението си от усета на притежателите. Подготвя се богата празнична софра, с цел да има постоянно обилие в дома. На нея най-възрастните заемат почетно място. Разговорите се въртят към новия дом и щастието, което ще го изпълва в бъдеще.

 Ритуали за нов дом

Гостите носят на новодомците практични дарове за новия дом. Ако сте поканени на освещаване на нова къща, би трябвало да имате в поради, че подаръците не би трябвало да са персонални за притежателите, а да са за самия дом, без значение дали ще са декоративна декорация или нов електроуред. За да сте сигурни, че подаръкът ви ще им е необходим, не е срамно да попитате домакините авансово от какво имат потребност.

Кога е добре да се направи освещаването на нов дом?

За доста подобаващ за освещаване на нов дом се смята Петковден - 14 октомври. Вероятно това е останало от старите времена, когато къщите са се градили през лятото и до Петковден е трябвало да бъдат приключени.

Ако фамилията единствено строи своя дом, то градежът се счита, че би трябвало да се стартира в лек ден – понеделник, сряда или четвъртък. В никакъв случай не би трябвало да се стартира и да се строи в неделя и на огромните празници.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР