Влизането в еврозоната трябва да е приоритет за следващият парламент

...
Влизането в еврозоната трябва да е приоритет за следващият парламент
Коментари Харесай

Делян Добрев: Влизането в еврозоната трябва да е приоритет за следващият парламент и на следващото правителство

Влизането в еврозоната би трябвало да е приоритет за идващият парламент и на идващото държавно управление. Дано да има такова. За страдание ние не отговаряме на изискванията. Това мнение изрази Делян Добрев от ГЕРБ-СДС в ефира на NOVA по време на избирателен спор за приемането на еврото.
 
" Влизането на България в еврозоната за нас е главен приоритет. Еврозоната, като паричен режим, не е идеален. Седенето обаче отвън еврозоната крие повече рискове и опасности за семействата и бизнеса ", сподели от своя страна Георги Ганев от коалиция ПП-ДБ.
 
 Георги Ганев Георги Ганев Източник: Zonanews
Цончо Ганев от " Възраждане " разяснява, че за 450 000 индивида, които са се подписали под искане за референдум (подписите още не са доказани от ГРАО), влизането в еврозоната е икономическо безумство. " У нас инфлацията ще стане колосална. Ние ще обеднеем. Трябва да се вдигнат налозите и да се замразят пенсиите, с цел да отговаряме на критериите ", сподели той.
 
 Цончо Ганев, Възраждане Цончо Ганев, Възраждане Източник: Zonanews
Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че за Българска социалистическа партия влизането е еврозоната е приоритет. " Но ние считаме, че в този момент страната не е подготвена нито като стопански, нито като витални индикатори ", аргументира се той.
 
 Румен Гечев, Българска социалистическа партия Румен Гечев, Българска социалистическа партия Източник: Zonanews
" Трябва да имаме постоянна валутна единица. За да се погрижим за българите, би трябвало да им даваме вярна информация. Няма нищо ужасно от прекосяване към еврото, само че би трябвало да имаме гърба на ЕЦБ, с цел да се оправим ", съобщи от своя страна Никола Илиев от " Български напредък ".
 
На въпрос какво ще можем да си купим след приемането на еврото, Добрев сподели, че зависи от това каква е инфлацията у нас, без значение с каква валута се разплащаме.
 
" Инфлацията няма общо с войната. Това е българска направия ", добави той. " И заплатите, и цените би трябвало да се превалутират по съответния курс. Правили сме го преди 24 години. Би трябвало да можем да си купим същите неща ", разяснява Георги Ганев и съобщи, че не е склонен с това, че инфлацията е " българска направия ".
 
" Вероятно разнообразни активи на жителите ще се покачат като действителна стойност, само че едва ли ще е с 30%, колкото и да почитам господин Дянков. По отношение на солидарното заплащане на непознати задължения – по този начин е, правилно е. Вероятностите са извънредно малко обаче ", съобщи Ганев. " Ще спечелим % по-ниски лихви, в случай че сме в еврозоната. Българските консуматори и бизнес ще спестят стотици хиляди. Държавата също ще заплаща ниски лихви ", добави Добрев.
 
" Това, което споделя Дянков, е просто и правилно. Ако имате българска компания и влезем в еврозоната, ще ѝ намалеят разноските. Печалбата ще се вдигне доста, изключително в случай че търгува с Европа, а това значи, че компанията коства повече като актив. Инфлацията у нас е рекордна – два пъти повече от еврозоната ", разяснява още той.
 
От ПП-ДБ не се съгласиха, че инфлацията е два пъти по-висока у нас.
 
" Всеки ден става все по-скъпо в магазините. Ако желаеме да решим проблемите на жителите, би трябвало да се захванем с инфлацията ", разяснява Добрев и упрекна бюджета за това.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР