Влизането на големите хранителни вериги в България на практика уби

...
Влизането на големите хранителни вериги в България на практика уби
Коментари Харесай

Мощно завръщане на малките квартални магазини у нас

Влизането на огромните хранителни вериги в България на процедура умъртви дребните квартални магазини, които бяха мощно известни в края на предишния и началото на този век. Последните 20 години беше натрапен изцяло нов метод на извършване на покупки. Манталитетът на българина обаче мъчно се трансформира. Да слезеш по чехли да си купиш захар, олио или яйца е повече от комфортен. Тези времена са напът да се върнат, посредством правилото на франчайз. Един от огромните търговци на храни на едро, който навлезе на българския пазар преди 25 години, към този момент предлага на совите клиенти по-малки търговци да отворят квартални магазини. Предложението е ориентирано най-вече към подкрепяне на дребния бизнес.

Първите 9 магазина под новата марка „ Моят магазин “ към този момент са факт. До края на настоящата година техният брой в цялата страна би трябвало да доближи 50. Плановете са до 2026 година техният брой към този момент да е 480, а до 2030-та магазините в цялата страна би трябвало да наброяват 800.

Изискването на дребните търговци, които решат да вземат франчайз, е най-малко 30% от стоката да е заредена от франчайзодателя. Последният поддържа финансово дребния търговец в оформянето на новата визия на магазина, за да е по-привлекателен за клиентите. Стоката, която получават от търговеца на едро ще е с най-малко 25% марж в цената. Така дребният търговец взема решение каква надценка да постави, с цел да е по-привлекателен за крайния клиент.

„ В множеството случаи търговецът разполага с към този момент настоящ магазин, само че има и такива, които занапред желаят да влагат в бизнеса дружно с нас “, сподели Елена Ценова шеф „ Снабдяване “ в компанията пред Факти.бг.

„ Не става дума за ребрандиране. Тотално променяме подредбата в магазина на база нашия опит и изследвания. Целта е да се употребява оптимално дейно комерсиалната си повърхност, тъй че да осъществя по-големи продажби и по-голяма облага, след което предоставяме помощ за тоталното ребрандиране и реорганизация на магазина. Освен това предоставяме опция за достъп до специфични условия за извършване на покупки при нас, маркетингова поддръжка. Даваме в допълнение познания за пазара – кои категории ще бъдат на фокус за развиване на пазара и други. Всичко това влиза в общия пакет, който предоставяме “, добавя Ценова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР