Влизането на България в еврозоната и приемането на нужните законопроекти

...
Влизането на България в еврозоната и приемането на нужните законопроекти
Коментари Харесай

„Мисия Еврозона“: Какъв бюджет ще приемат новите народни представители?

Влизането на България в еврозоната и приемането на нужните законопроекти е съществена задача за новите народни представители. Преди няколко седмици министърът на финансите Росица Велкова съобщи, че в случай че страната продължи да работи със същия бюджет, страната ни ще се отдалечи още повече от маастрихските критерии. Какво националните избраници би трябвало да създадат, с цел да задържат България по пътя на еврото?

Оздравяването на обществените финанси е главният приоритет пред 49-ото Народно заседание, с цел да може страната оптимално бързо да влезе в еврозоната, счита икономистът Красен Станчев.
Дефицитът, който се обрисува тази година е просто разследване от това, което е признато предходната година. Миналата година въвеждате един недостиг за 6 месеца и стратегии за обезщетения за 6 месеца. Тъй като остава бюджета, вие умножавате по две и получавате прогнозния недостиг.
Красен Станчев, икономист

А огромният бюджетен недостиг е проблем освен поради осъществяването на критериите за приемането на общоевропейската валута.

„ Проблеми с поемането на нов дълг, с цел да се финансират настоящи диалози “, споделя Станчев.

Заради повдигането на лихвените проценти от ЕЦБ поемането на нов дълг се обрисува да е на много по-висока цена.

Цената на нов дълг би била два или три пъти по-висока, в сравнение с в този момент, уточни Станчев.

Икономистът е на мнение, че сегашната обстановка изисква ограничаващи ограничения, като да вземем за пример махането на всички преференции по линия на налога добавена стойност.
Трябва да се преструктурират помощите за фамилии и да не ги получават всички, а единствено най-нуждаещите се. Трябва да не се подвига минималната работна заплата, тъй като това е заричане за повдигане на заплати, което значи, че продавачите ще вдигнат цените и ще се изтърве инфлацията.
Красен Станчев, икономист

Стриктна фискална политика обаче мъчно се пази по време на предизборна акция. Защото се вършат великодушни обещания.

„ Очевидно партиите купуват гласове на едро, защото пазаруването на гласове на дребно е нелегално “, споделя Станчев.

Към тези ограничения, счита Станчев, би трябвало да прибавим удължаването на държавните концесии, преустановяване на плановете за държавни компании и повече частно предложение на обществени услуги, с цел да може пазарната конкуренция да контролира цените. А парите от Брюксел да се влагат във високо рискови планове.

„ Ножът би трябвало да опре у кокала, към момента не е. Икономиката действа добре, задълженията се обслужват. Резервите на Българска народна банка са такива, че няма някакви проблеми “, показва икономистът.

Изкушението пред бъдещите депутати да дават великодушни обещания е огромно, счита специалистът, само че в случай че не погледнат на обстановката съществено, вероятностите за нещо толкоз значимо като влизането в еврозоната доста ще намалеят.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР