Влизането на България в еврозоната би донесло много ползи, заяви

...
Влизането на България в еврозоната би донесло много ползи, заяви
Коментари Харесай

МВФ: Влизането на България в еврозоната би донесло много ползи. Побързайте

Влизането на България в еврозоната би донесло доста изгоди, съобщи ръководителят на постоянната задача на Международния валутен фонд (МВФ) Жан-Франсоа Дофен, представяйки резултатите от прегледа на българската стопанска система и финансова система, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Мисията на фонда в София стартира на 6 март и завърши през днешния ден с обобщението на Дофен.

Той повтори изразените и пред депутатите в парламентарната бюджетна комисия рекомендации на фонда за въвеждане на прогресивна канара при подоходното облагане и възобновяване на 20% Данък добавена стойност ставка за всички браншове.

Експертът още тогава изрази мнение, че дефицитът в бюджета би трябвало да бъде понижен с един % от Брутният вътрешен продукт. Прогнозата на МВФ е тази година инфлацията да бъде 3.5% при напредък на стопанската система от 2.7%.

Пенсиите са доста ниски в България. И като цяло бедността измежду възрастното население е огромна, сподели Дофен, като насочи рекомендация тази дупка да бъде отстранена.

Трябва да продължите промените за повишение на продуктивността, конкурентоспособността и други сходни, добави той.

От Министерство на вътрешните работи са сериозни към събирането на 100% дял от държавните предприятия. Според тях това подкопава способността им да влагат.

„ Очаква се рентабилността на държавните предприятия да бъде по-ниска от тази на частния бранш. Но тук, в България, разликата е изключително огромна и по-голяма от това, което сме очаквали. А това значи, че има опция за възстановяване на успеваемостта и ефикасността на държавните предприятия, което освен би имало носещо позитивно влияние върху бюджета, само че в действителност би имало позитивно влияние върху цялата стопанска система “, съобщи през днешния ден Дофен.

Като рекомендации за по-висока продуктивност на стопанската система, по-висока конкурентоспособност и по-бързото доближаване на приходите към междинното равнище за Европейски Съюз, МВФ чертаят цели в три направления:

„ Укрепване на ръководството, подсилване на правовата страна и справяне с корупцията. Това е крайъгълният камък на доста от промените и подобренията, които могат да бъдат реализирани в България, и няколко доста значими промени бяха признати неотдавна в края на предходната година “, разяснява Дофен.

За присъединението към Еврозоната България е подготвена и множеството от количествените критерии, свързани по-специално с фискалната област, са изпълнени. И във връзка с инфлацията се следи доближаване. Така че, в случай че политиките се запазят, и по-специално фискалните политики се запазят, с цел да се подсигурява, че няма да генерират инфлационен напън, то 2025 година е реалистична дата, съобщи ръководителят на постоянната задача на МВФ.

Относно еврото Жан-Франсоа Дофен сподели още:

„ Влизането в Еврозоната има доста изгоди. То освен би понижило разноските по транзакциите и разноските по финансовите потоци, само че и би повишило доверието, което провокира повече вложения. То също по този начин понижава риска, обвързван с неустойчивостта на финансовите потоци. То обезпечава по-силна институционална рамка за банковата и финансовата система. И в последна сметка, и това е доста значимо при валутния ръб. През последните 25 години България значително се отхвърли от контрола върху личната си парична политика. Защото при валутния ръб паричната политика, която прилагате, е главно паричната политика на валутата, към която сте обвързани, която в тази ситуация е Европейската централна банка. Но България не разполага с масата, когато се вземат всички тези решения за паричната политика, които засягат нейната стопанска система. И влизайки в еврото, България в действителност ще има място на масата и ще бъде част от решенията за паричната политика, които засягат нейната стопанска система. Така че от всички тези аспекти влизането в еврозоната би донесло доста изгоди “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР