Влияние върху цените на газа през предстоящия есенно-зимен сезон ще

...
Влияние върху цените на газа през предстоящия есенно-зимен сезон ще
Коментари Харесай

Търгове свалят цената на газа

Влияние върху цените на газа през идния есенно-зимен сезон ще има купеният неотдавна на търг по-евтин природен газ. Следващото тримесечие ще бъде разгласен нов търг за покупка на газ, по-евтин от този, който получаваме по дълготрайния контракт с съветската компания " Газпром износ ". Това сподели по БНР изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов.

Първият търг бе извоюван от гръцката компания DEPА S.A., която в офертата си бе записала за генезис на газа вътрешната система на Гърция.

Павлов означи, че купените на търга количества, които, по думите му, са са към 5% от годишното вътрешно ползване, ще бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен, с цел да бъдат доставени през зимния интервал. Той изрази съмнение, че вторият търг ще бъде за над 50 милиона кубични метра (първият беше за 144 млн. куб. метра). На въпрос за какво не се купуват по-големи количества, шефът на " Булгаргаз " отговори, че сега това са опциите.

Друго съображение е и нуждата от осъществяване на контракта с " Газпром износ ", според който " Булгаргаз " има обвързване да приема през летния интервал избрани количества. Във връзка с това ние ще закупим тези количества, които няма да доведат до нарушение на контракта с главния ни снабдител, разясни Николай Павлов. Той не пожела да разяснява информация от пресата за цената на купения газ, нито елементи към договорката. Според гръцки източници цената, реализирана на търга е била с 10% по-ниска от доставната по контракт с главния и непрекъснат снабдител, заяви БНР.

" Булгаргаз " има подготвеност да купи газ и посредством директно договаряне, в случай че цената, която се предлага от търговеца, е по-ниска от доставната, защото това дава опция крайната цена за потребителите да бъде по-ниска. Николай Павлов добави, че от юли се чака синьото гориво да поевтинее с към %. Но не се ангажира с прогноза по какъв начин това ще се отрази на сметките на потребителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР