Властта засилва контрола върху спазването на мерките срещу коронавирус. Това

...
Властта засилва контрола върху спазването на мерките срещу коронавирус. Това
Коментари Харесай

НОЩ препоръча да се избягват пътувяния към Търговище и Благоевград


Властта ускорява контрола върху спазването на ограниченията против ковид. Това стана ясно от думите на здравния министър и членовете на НОЩ на постоянния брифинг, обвързван с. Проф. Костадин Ангелов не скри паниката си от това, е доста хора се разколебават в дисциплината си и не съблюдават обикновени ограничения, като носене на маски.

Още когато стартира тази зараза, казахме, че ще спечелим тази борба с разсъдък и дисциплинираност. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване в хората във връзка с дисциплината, сподели той. И подсети данните от последни дни, които демонстрират сериозен растеж на новозаразените. В същото време експертите считат, че засета здравната система ще издържи на натиска.

Но на регионално равнище към този момент има усложнения. Според министъра те се дължат на няколко неща, а главното е неспазване на ограниченията. Нашите ограниченията са задоволително леки. Най-важната от тях е носенето на маски. Тъй като следим неналичието на дисциплинираност и неспазването на тези ограничения, ще завишим контрола, заяви проф. Ангелов. И обясни, че надзор ще има всекидневно, даже през нощта, от всички институции. Основно на местата, където има скупчване на хора – молове, нощни клубове, заведения, градски превоз.

В две области - Благоевград и Търговище, има заболеваемост над 120 индивида на 100 000. Здравният министър прикани да не се пътува до тези области, в случай че не е неотложно.

Данните за обстановката в цяла Европа показа основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той разяснява, че макар сериозният растеж у нас, към момента страната ни е 22-ро място по заболеваемост от 30 страни. На пето място сме на Балканите и тук също няма смяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в Европейски Съюз.

По негово мнение не се обрисуват промени по отношение на възрастовата конструкция на хората, които дават позитивен резултат. Броят на позитивните случаи пък не водил до огромно увеличение при смъртните, които също се усилват, само че с много по-малки темпове.

Няма изненада в това, че вирусът е по-разпространен в избрани области. Така се случва и с елементарния грип. Вирусът е динамичен, изменчив, добави държавният основен здравен контрольор.

Тъй като в София броят на инфектирани е максимален, в сряда е взето решение да се усили броят на леглата в Александровска болница и в " Пирогов ". От здравното министерство нямат опасения, че частните лечебни заведения няма да се включат в лекуването на COVID-19.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР