Властта на талибаните в Афганистан обяви, че възобновява практиката на

...
Властта на талибаните в Афганистан обяви, че възобновява практиката на
Коментари Харесай

Талибаните възобновиха публичните убийства на жени с камъни в Афганистан

Властта на талибаните в Афганистан разгласи, че възобновява практиката на общественото ликвидиране на дами с камъни, оповестява в. " Гардиън ".

" Ще наказваме дамите. За невярност ще ги убиваме обществено с камъни ", съобщи висшият водач на талибаните Хайбатулах Ахундзада в послание, предавано директно по афганистанското радио и телевизия.

" Можете да го наречете нарушаване на правата на дамите. Публичното ликвидиране с камъни за блудничество опонира на вашите демократични правила. Но аз съставлявам Аллах, а вие представлявате Сатаната ", добави Ахундзада.

" Работата ни не завърши с завладяването на Кабул, тя едвам в този момент стартира ", приключи той.

Според Сахар Фетрат, афганистански откривател от правозащитната организация " Хюман Райтс Уоч ", талибаните са тествали своите драконовски политики една по една и са стигнали дотук, тъй като няма кой да им потърси отговорност.

" Чрез телата на афганистански дами талибаните постановат нови порядки. Всички би трябвало да бъдем предизвестени, че в случай че те не бъдат спрени, то би трябвало да чакаме още ", сподели още Фетрат.

Откакто поеха властта през август 2021 година, талибаните анулираха съществуващите правосъдни закони, заменяйки ги със своето фундаменталистко тълкувание на шериата. Още в първите дни на своето ръководство те не разрешиха на дамите да посещават учебни заведения, да влизат в питейни заведения, фитнеси и даже в таксита.

През миналата година назначени от талибаните съдии са наредили 417 обществени бичувания и изтезания, твърди Afghan Witness, изследователска група, наблюдаваща правата на индивида в Афганистан. От тях 57 са дами.

През февруари тази година бяха осъществени и първите обществени изтезания на игрища в провинциите Джаузджан и Газни. Режимът прикани хората да участват на наказванията " за урок ", само че забрани филмирането или фотографирането им.

Убиването на дами с камъни е възприета и нормална процедура в страните, приели шериата. Разликата е, че там изтезанията нямат проведен " зрелищен темперамент ". Наказанието се постанова за " прелюбодеяние ", когато съдиите преценяват, че бичуването е незадоволително.

Ислямското право има много " размити " тълкувания на прелюбодеянието.

Жена, станала жертва на обезчестяване, може да бъде наказана на ликвидиране с камъни. Според ислямския закон, изнасилената не е направила всичко по силите си, с цел да се отбрани и се е съгласила с акта на блудничество, извършвайки невярност.

Архаичният способ на екзекуция е част от правния кодекс на към 10 страни по света.

Шериатът и убиването с камъни са въведени в 12 области на Нигерия, заяви дир.бг.

Методът е легален още в Иран, Обединените арабски емирства, Катар, Мавритания, Саудитска Арабия, Судан, Сомалия, Йемен, Бруней и Пакистан.

В някои от тези страни наказването е спряло да се постанова. Саудитска Арабия и Иран имат мълчалив мораториум върху метода. Под натиска на интернационалната общественост султанът на Бруней стопира убиванията с камъни през 2019 година.

Според ислямския закон наказаните на ликвидиране с камъни първо слагат в дупка, която по-късно се зарива с пръст. На показ остава главата, а от време на време и раменете. След това определена група хвърля камъни по обвинения. Размерът на камъните е строго избран от закона, " с цел да се подсигурява, че изтезанието няма да завърши прекомерно бързо, само че и няма да отнеме прекалено много време ".

За наказаните е оставен дребен късмет. Онези, които " съумеят да избягат от дупката по време на пребиване с камъни, могат да бъдат освободени ". Измъкването от тежката пръст е мъчно осъществимо след първите няколко удара по главата.

Изследване на Pew Research Center демонстрира, че към практиката има притеснително високо утвърждение. 86% от мюсюлманите в Пакистан и 84% от тези в Афганистан застават зад метода. Жителите на арабски и африкански страни, където метода не е въведен, също демонстрират високи равнища на утвърждение към убиването с камъни. Има данни, че в някои краища на света известността на убиването с камъни пораства през последните години.

През 2008 година 13-годишно момиче от Сомалия е убито с камъни, тъй като пробвала да разкрие, че е станала жертва на обезчестяване. За последните 10 години има растеж на убиванията на дами с камъни в Судан. Много постоянно наказаните са младежи или даже малолетни.

Това се припокрива и с данните на " Амнести интернешънъл " за общ растеж в издаваните смъртни присъди.

" Страните в района на Близкия изток и Северна Африка нарушиха интернационалното право, като усилиха изтезанията през 2022 година, разкривайки безчувствено неуважение към човешкия живот. Броят на лицата, лишени от живота си, набъбна трагично в целия район. Саудитска Арабия екзекутира зашеметяващите 81 души за един ден. Съвсем неотдавна, в обезверен опит да постави завършек на националното въстание, Иран екзекутира хора единствено тъй като са упражнили правото си на митинг ", сподели Агнес Каламард, общоприет секретар на " Амнести интернешънъл ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР