Властите затварят временно ТЕЦ Марица 3 заради серия нарушения на

...
Властите затварят временно ТЕЦ Марица 3 заради серия нарушения на
Коментари Харесай

Затварят временно ТЕЦ Марица 3 - заради нарушенията там има риск за цялата електроенергийна система

Властите затварят краткотрайно Топлоелектрическа централа Марица 3 поради серия нарушавания на екологичните правила. Последните превишения на разрешените равнища на серен диоксид бяха регистрирани преди дни.

На брифинг служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова обявиха, че с изключение на риск за здравето на популацията, честите нарушавания на екологичните правила от страна на Топлоелектрическа централа Марица 3 слага под риск действието на цялата електроенергийна система у нас и могат да доведат даже до прекъсването на огромните съоръжения в маришкия басейн.



Въглищните централи у нас работят с помощта на дерогация от страна на Европейска комисия, която разрешава 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. В интервала от петък до събота Топлоелектрическа централа Марица 3 е направил 8 средночасови превишения от 24 разрешени общо за всички централи у нас. С записаното замърсяване от Топлоелектрическа централа Марица 3, страната ни към този момент е достигнала разрешените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови. Междувременно против страната ни се водят две наказателни процедури за качеството на въздуха - за високото равнище на фини прахови частици и за високи равнища на серен диоксид.

" Сега сме на 23 средночасови превишения на нормите, а още 3 месеца има до края на годината. С още две нарушавания тази дерогация ще бъде анулирана, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще трансформира България от чист експортьор на електрическа енергия в чист вносител. Мощността на Топлоелектрическа централа Марица 3, в това време, е незначителна, а инсталациите в маришкия басейн са сериозни за цялата енергийна система. И с още 2 нарушавания в Топлоелектрическа централа Марица 3 се рискува работата на маришките централи, страната да загуби 30% от производството си на електричество, в случай че всички прилежащи страни внасят електричество у нас. ", сподели служебният енергиен министър Росен Христов.



Затова Топлоелектрическа централа Марица 3 стопира работа краткотрайно и ще предстои на инспекции от страна на Министерство на околната среда и водите. Ако извърши екологичните наставления, работата му ще бъде обновена. Според Росен Христов прекъсването на работа на ТЕЦ-а няма да се отрази съществено на производството на ток у нас, защото мощностите му са незначителни.

" Всички тези наставления, които се дават, са форма на консултация по какъв начин да си приведат производството в избраните правила и това е механически допустимо. Те могат да работят в тези параметри - просто ги нарушават редовно за икономическа полза или техническа непросветеност. ", сподели Христов.

Топлоелектрическа централа Брикел продължава да работи, само че с ежедневни инспекции от страна на Министерство на околната среда и водите. За задачата са командировани чиновници от разнообразни районни екоинспекции, които дежурят и през почините дни.

" Никой от нас няма предпочитание да затваря огромни горивни съоръжения, само че има сложни разрешителни, които са определили условия, при която всяка от тези съоръжения може да работи. Неизпълнението на тези разрешителни води до нарушаване на екологичните правила, а това води до прекратяването на активността им до привеждане в сходство. ", съобщи министърът на околната среда и водите.

През август на Топлоелектрическа централа Брикел беше наложена насилствена административна мярка за открити редица несъответствия при работата му. Тя е с авансово осъществяване, което беше анулирано от съда.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР