Властите в Турция отстраниха в петък от работа повече от

...
Властите в Турция отстраниха в петък от работа повече от
Коментари Харесай

Турция уволни още над 7000 души година след опита за преврат

Властите в Турция отстраниха в петък от работа повече от 7000 служители на реда, държавни чиновници и учени ден преди първата годишнина от несполучливия опит за прелом.

Указът е следващият, публикуван според специфичните пълномощия, произлизащи от изключителното състояние, въведено след метежа, в който починаха най-малко 250 души. С него са отстранени 2303 служители на реда, в това число няколко на високи постове, 302 представители на университетските среди от университети в цялата страна. От чиновете и привилегиите им са лишени 342 офицери и бойци от запаса.

Те се причисляват към уволнените повече от 150 000 души, от които близо 55 000 са задържани. към 50 000 са единствено представителите на армията, полицията, правосъдните и университетските среди.

В петък министър председателят Бинали Йълдъръм сподели, че на 18 юли ще бъде удължено действието на изключителното състояние, което изтича на 19 юли. " Разбира се, то ще бъде анулирано един ден, когато изискванията са подобаващи, само че да приказваме в този момент за съответни периоди би било неточност. Това са въпроси, които се разискват и вземат решение на Съвета за национална сигурност ".

Съветът ще заседава на 17 юли под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган и ще насочи искане за удължение към Народното събрание, който ще гласоподава на идващия ден. Опозицията, която също осъжда метежа, упреква управляващите, че стартират да се " пристрастяват " към изключителното състояние. Републиканската национална партия настоя неотложно да бъде анулирано изключителното състояние и подсети, че съгласно нея то се е трансформирало в поредност репресивни дейности, равносилни на " граждански прелом ".


Един от плакатите, които вашингтонското метро не разреши да бъдат сложени. Зад самодейността стои Асоциацията на независичите индустриалци и предприемачи (MÜSİAD). Лидерът на сдружението за Съединени американски щати Мустава Тунчер назова възбраната " ембарго ".

Турция ще означи годишнината на 15 юли с голям брой възпоменателни събития в 81 провинции. Парламентът ще се събере на особено съвещание, а президентът ще взе участие на събития в Анкара и Истанбул.

На срещата с публицисти Йълдъръм подлага на критика Съединени американски щати и европейски страни поради това, че не разрешили на тяхна територия осъществяване на събития в памет на починалите по време на опита за прелом. Според него това било демонстрация на двойни стандарти и двуличие. Германия, Австрия и Холандия не разрешиха на турски водачи да проведат срещи на тяхна територия, а управлението на метрото във Вашингтон не позволи слагането на плакати, осъждащи опита да прелом.

В самата Турция има остри разногласия във връзка афиш против пучистите, който съгласно мнозина съставлява по-скоро засегнатост за армията. Един от водачите на Партията на националистическото деяние сподели, че не ги утвърждава, тъй като те демонстрират бойците като слаби, победени и обезверени, а никоя страна не е оживяла, когато армията ѝ е слаба. Вместо това трябвало да бъдат осъждани изменниците и почитателите на Фехтуллах Гюлен.


Плакатът, който нацционалистите подлагат на критика като засегнатост за армията на Турция.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Опит за прелом в Турция (286)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР