Властите в Русия измислиха нов начин да вдигнат изборната активност

...
Властите в Русия измислиха нов начин да вдигнат изборната активност
Коментари Харесай

Кремъл измисли нов начин да вдигне активността на президентските избори

Властите в Русия измислиха нов метод да вдигнат изборната интензивност на президентския избор, плануван за 18 март. Точно до изборните секции ще се гласоподава и за планове по благоустройството на съветските градове, написа съветският настоятелен ежедневник " Ведомости ".

Вестникът разказва " предпочитано " начинание под егидата на строителното министерство с наслов " Формиране на удобна градска среда ", в чиито рамки се провежда успоредният избор. Темата ще се разисква от участниците във Форум на дребните градове край Москва, с които се чака да беседва президентът Владимир Путин. Изборният щаб на настоящия водач обаче твърди, че няма нищо общо с самодейността за паралелно гласоподаване.

Губернаторите също отхвърлят допитването да е директно обвързвано с изборите.

Кремъл вижда измежду главните си задания обезпечаването на висока изборна интензивност при гласуването за президент, посочвали нееднократно събеседници на " Ведомости " от администрацията на Путин. Според държавен чиновник, представен от вестника, съветските управляващи " решили да съчетаят приятното с потребно ".

Руският закон не не разрешава сходни допитвания, в случай че те не се правят в изборните пространства и нямат връзка с избран претендент, прецизира Григорий Мелконянц, съпредседател на правозащитното съдружие " Голос ": " Но всичко зависи от това с какво са съпроводени, примерно няма ли да се показва някъде, че допитването е президентска самодейност ".

Стремежът " да се вдигне интензивността с измислени референдуми и допитвания наподобява изкуствено ", разяснява политологът Александър Кинев. " Сякаш се пробват по какъв начин ли не да закарат хората в секциите. Хората се питат: каква е задачата? Което не покачва престижа на изборите ", прибавя специалистът.

Сдружение " Голос " заяви, че през последните 20 дни от акцията е получило 55 сигнала за видеоклипове с детайли на " противозаконна предизборна пропаганда за един от претендентите за президент на Русия ", излъчени от федерални, районни и локални малките екрани, осведоми телевизионният канал " Дожд ", представен от Би Би Си.

Всичките 55 клипа поддържат настоящия президент Владимир Путин. Повечето сюжети отразяват активността на Путин като претендент, а не като длъжностно лице. Те " явно спомагат за образуване на позитивно отношение към претендента за президент на Русия В. В. Путин измежду гласоподавателите ", настояват правозащитниците.

" Голос " напомня, че за огромна част от жителите на Русия малкия екран е измежду главните източници на информация. Сега, по време на акцията, " тв приемникът има решаващо въздействие " върху настройките на множеството гласоподаватели, акцентира организацията.

Клиповете не са платени от изборния фонд на Путин. Съответно " Голос " насочва молба към ЦИК " обществено да осъди " случая, да разпрати уточнения до медиите и да задължи малките екрани нарушителки да дават на другите претенденти безвъзмезден ефир " по същото време на денонощието и в същия размер ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР