Властите в Македония прибягнаха до извънредни мерки в борбата с

...
Властите в Македония прибягнаха до извънредни мерки в борбата с
Коментари Харесай

Македония пусна безплатен транспорт, за да спре смога в Скопие

Властите в Македония прибягнаха до изключителни ограничения в битката с гъстия смог, покрил градовете в страната, заяви " Ройтерс ". Правителството разгласи, че жителите на Скопие и Тетово могат да пътуват гратис с влакове и рейсове, с цел да се понижи използването на персонални коли. Освен това се не разрешават всички спортни събития навън.

Местните медии описват, че магазини и аптеки са останали без хирургични маски, с които скопчани пробват да се спасят от дима в града. Скопие е в долина и ниските температури, безветрието, потреблението на въглища за отопление, както и остарялите промишленост и коли основават отровна примес.

Доклад на Световната здравна организация от тази година включи столицата измежду десетте най-замърсени града на Европа. В листата са още 4 балкански града, разчитащи на твърдо гориво за отоплението си - Сараево, Тузла и Зеница в Боса и Херцеговина, както и косовската столица Прищина.

 Македония пусна безвъзмезден превоз, с цел да спре смога в Скопие
© Reuters

Проучване на Алианса за здраве и околна среда (HEAL) сподели, че в някогашна Югослави има 16 топлоцентрали от времето на комунизма, които бълват толкоз нездравословни газове и частици, колкото всичките 296 електростанции в Европейски Съюз.

Страни от региона желаят да се причислят към Европейски Съюз и разпоредбите му за чист въздух и нездравословни излъчвания, което значи да вложат стотици милиони евро за понижаване до 2028 година на серния диоксид с 90%, на азотните оксиди - с 67% и на пренасяните по въздуха микро частици - с 94%.

В същото време са планувани милиарди евро вложения в нови централи на въглища с общ потенциал от 2600 мегавата за посрещане на потребностите от сила в идващото десетилетие, показва " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР