Властите в Киев отново заговориха за подтискана от векове украинска

...
Властите в Киев отново заговориха за подтискана от векове украинска
Коментари Харесай

Цензура? Украйна е изтеглила 19 млн. съветски или руски книги от библиотеките

Властите в Киев още веднъж заговориха за " подтискана от епохи украинска еднаквост "
Украйна е изтеглила от библиотеките си към 19 милиона броя книги до предишния ноември, които идват или от руската ера, или са на съветски език, е декларирал украинският народен представител Евгения Кравчук, представена от Ройтерс.

Кравчук, която е заместник-председател на комисията по филантропична и осведомителна политика на украинския парламент, сподели, че от 19 милиона книги 11 милиона са на съветски език.

" Някои книги на украински език от руската ера също са отстранени ", сподели Кравчук съгласно изказване, оповестено на уеб страницата на Върховната Рада.

" Има и рекомендации за евакуиране и унищожаване на книги, чиито създатели поддържат въоръжената експанзия против Украйна.

Не е ясно какво се е случило с изтеглените книги.

След като Русия анексира Кримския полуостров на Украйна през 2014 година, Киев от ден на ден стартира да лимитира потреблението на съветски книги. Процесът на по този начин наречената " дерусификация " се форсира, когато Русия нахлу в страната преди близо година.

В средата на 2022 година Украйна ограничи разпространяването на съветски книги, пробвайки се да прекъсне в допълнение културните връзки сред двете съседки и да анулира политиките, които съгласно управляващите в Киев са потискали украинската еднаквост от епохи.

" Като цяло съотношението на книги на съветски и украински език в нашите библиотеки е просто доста тъпо ", сподели Кравчук.

" Така че в този момент приказваме за това, че е належащо да се възобновят фондовете и да се закупят книги на украински език допустимо най-скоро. "

Тя добави, че около 44% от книгите в украинските библиотеки са на съветски език, останалите са на украински или езици на страните от Европейския съюз.

Украинският е единственият формален език в страната. Около половината от популацията приказва най-вече или единствено украински, а около 30% приказват най-вече или единствено съветски, съгласно изследване от 2019 година на Киевския интернационален институт по социология.

И съветският, и украинският са източнославянски езици, само че до момента в който множеството украинци приказват съветски, руснаците, които не са осведомени с украинския, мъчно го схващат.

Руският към момента играе огромна роля в бизнеса, културата и медиите. И към момента се приказва доста необятно в доста градове, в това число Киев, макар че потреблението на съветски е все по-ограничено. Законодателството задължава предприятията и другите институции да употребяват украински.

В Украйна след съветската експанзия от февруари предходната година върви дейна камапания за промяна на имена на улици и други топоними, носещи имената на съветски или руски исторически фигири, включтелно писатели и поети. Също по този начин се отстраняват монументи, свързани с Русия, в това число на съветски и руски водачи, монарси и пълководци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР