Властите в гръцката столица Атина, обявиха нов проект, с който

...
Властите в гръцката столица Атина, обявиха нов проект, с който
Коментари Харесай

Атина отваря пристанище Пирея с проект за Атинска ривиера

Властите в гръцката столица Атина, оповестиха нов план, с който ще възстановят достъпа на пешеходния поток край пристанището „ Пирея ”, трансформирайки го в свободна зона за отдих и разходка. Това излиза наяве от обява на гръцкия Themayor.eu. Той ще бъде финансиран с бюджет от към 25 млн. евро по гръцкия План за възобновяване и резистентност, в който са залегнали авансово всички действия и който към този момент е утвърден. Целта е най-голямото пристанище на Бяло море, което обслужва годишно към 20 млн. пасажери и от което се реализират ежедневни плавания с ферибот до Сароническите острови, Цикладите, Крит, Додеканезите и островите в Северно Егейско море, да се трансформира в ядрото на Атинска ривиера.

Осъществяването на този план ще направи допустимо цялото пристанище да се преобрази в зона за публичен достъп, а новите плажни линии, които ще се образуват в следствие, ще са център за туризъм и просвета, както и нова бизнес дестинация. За да се случи това, зоната ще е отворена изцяло за пешеходци, а велоалея ще свързва единия завършек на врата с другия. Предвидено е построяването на дребни улички за доставки на артикули, които ще се продават в големия набор от магазини и заведения на мястото.

Крайбрежна алея ще помогне на туристите да се насладят и на Кононейската стена – антична археологическа находка, представляваща морско оборудване. Включено още изгржадането на паркинг, както и рампи, които да оказват помощ на хората в неравностойно състояние в напредването.

„ Този план е победа в една дълга линия от схеми за преустрояване и възобновяване на града ни. Пред Пирея предстоят най-хубавите дни ”, уточни малко кметът на общината Янис Моралис. 54-годишният градоначалник е планувал и остарялата кула край пристанището, която от половин век към този момент стои незавършена и „ виси над града като противен сив бетонен мъртвец ”, също да бъде приключена. Очаква се това да се случи още през 2023 година, а средствата за нея също са залегнали в Плана за възобновяване и резистентност. „ Продължаваме с нестихващо движение и същия вкус концепцията ни да превърнем Пирея малко по малко в по-добро място за живеене. Сигурен съм, че идните години ще са доста по-добри за града и за всички нас ”, споделя кметът Моралис.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР