Властите в Европа, в които разпространението на коронавируса беше спряно

...
Властите в Европа, в които разпространението на коронавируса беше спряно
Коментари Харесай

Вижте какви са мерките по европейските курорти

Властите в Европа, в които разпространяването на ковид беше спряно напролет, в този момент са принудени още веднъж да вкарват ограничавания поради местни огнища на болестта, написа БГНЕС..След постепенната анулация на рестриктивните мерки нямаше растеж на заболеваемостта, само че след отварянето на вътрешните граници на Европейски Съюз броят на инфектираните още веднъж стартира да пораства.

В Северна Европа обстановката може да се дефинира като спокойна, в Западна Европа управляващите към този момент се оправят с локалните огнища. В южната част на континента, където се намира огромна част от известните курорти, ситуацията става обезпокоително. Но най-голямо безпокойствие провокира Източна Европа, където заболеваемостта надвишава в пъти индикаторите от пролетта. Властите в редица страни от района са принудени още веднъж да вкарат ограничавания, а някъде и да връщат карантината.

Испания – с маски на плажа

Властите в Испания приказват за най-малко 120 местни огнища на ковид в разнообразни елементи на страната. Седмичният растеж на инфектираните спрямо края на юни се е нараснал два пъти.

В редица райони започнаха да връщат карантинните ограничения. В огромна част от Испания е наложително носенето на маски освен в превоза и на закрито, само че и на улиците. В Андалусия даже отидоха по-далече: който не е с маска на плажа или в басейна би трябвало да се бръкне със 100 евро, с цел да си заплати санкцията.

Италия – без карантина

В Италия до края на юли работи режим на изключителна обстановка. В началото на месеца случаите на ковид започнаха да се усилват. Властите оповестиха, че инфекцията е импортирана извън и затвориха краткотрайно достъпа на жители от страни отвън Европейски Съюз. Всички идващи от неевропейски страни, в това число италианци, са длъжни да останат в двуседмична карантина.

Връщането на всеобща карантина към този момент не се възнамерява, успокои министър председателят Джузепе Конте.

Франция се готви за втора вълна

В края на юни седмичният растеж на инфектираните с ковид се усили до 3,1 %, само че в този момент към този момент спадна до 2,2 %. Президентът Еманюел Макрон съобщи, че има признаци на завръщане на вируса, само че републиката има подготвеност за допустима втора вълна. Премиерът Жан Кастекс разгласи, че даже и да бъде въведен режим на самоизолация, той няма да има „ безспорен темперамент ”.

Германия бързо спря втората вълна

В края на юни в Германия бяха регистрирани огнища в няколко месопреработвателни предприятия, което докара до въвеждането на строги ограничения – ограничение на контактите, затваряне на кината, спортните зали, музеите и заведенията. Властите съумяха да спрат болестта, а седмичният растеж е към 1,3 %.

Освен това повече от 92 % от пациентите в Германия са оздравели, което е оптималният индикатор в света след Китай.

Коронавирус на фона на митинги

Най-тежка е обстановката в Източна Европа и на Балканите, които напролет съумяха да избегнат бурното разпространяване на инфекцията.

В Сърбия опитите за стягане на карантината поради растежа на болни бяха посрещнати с митинги. В Белград управляващите анулираха връщането на полицейския час поради безредиците, само че в действие останаха редица ограничения: не може да се събират повече от 100 души в едно помещение и повече от 500 на улицата, не работят нощните клубове и кафенетата без тераси. Режим на изключителна обстановка има в 20 града и общини.

В Румъния управляващите удължиха режима на паника – локален аналог на изключителна обстановка. На ден в страната се записват към 600 нови случая, а министърът на опазването на здравето разгласи за втори пик на епидемията. В Румъния има митинги против законопроект, който, в случай че бъде признат, ще разреши инфектираните да бъдат поставяни в изолираност без тяхно единодушие.

В България от началото на юли всеки ден оповестяват за пет пъти повече инфектирани, в сравнение с през април. От 10 юли в страната преустановиха работа нощните клубове, питейните заведения и нощните заведения на закрито, на празнични събития не може да участват повече от 30 души, а всички спортни надпревари са без аудитория.

Много страни упрекват съседите си за растежа на заболелите и някои от тях вкараха двуседмична карантина за жители от някои от балканските страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР