Статуя „Маркус Аврелий“, иззета от музей в Кливланд при разследване за плячкосване

...
Властите са иззели предполагаемо ограбена статуя без глава, за която
Коментари Харесай

Властите са иззели предполагаемо ограбена статуя без глава, за която се смята, че изобразява римския император Марк Аврелий, от музей в Кливланд , Охайо.

Бронзовото изкуство беше взето по-рано този месец от следователи от Ню Йорк, които проучват твърденията, че е било плячкосано през 60-те години от Бубон, Южна Турция.

76-инчовата (1,9-метрова) статуя е на около 1800 години и се оценява на около 20 милиона долара (16 милиона британски лири), казват служители.

Властите все още не са казали как скулптурата е пристигнала в Охайо.

Статуята изглежда изобразява държавника и философа, облечен в развяваща се роба. Дълго време беше част от Музея на изкуствата в Кливланд.

Според вестник Cleveland Plain Dealer уебсайтът на музея доскоро е описвал статуята като „Императорът като философ, вероятно Марк Аврелий (управлявал 161-180 г. сл. Хр.) )".

Но преди няколко седмици уебсайтът се промени, за да каже, че това е „Драпирана мъжка фигура, около 150 пр. н. е. – 200 г. сл. н. е.“ от вероятно гръцки или римски произход.

Музеят не отрече твърдението за плячкосване, като каза в изявление от четвъртък, че институцията „приема много сериозно въпросите за произхода и преглежда твърденията за предмети в събирайте внимателно и отговорно".

В изявлението се добавя, че музеят „вярва, че общественото обсъждане преди да бъде постигнато решение отвлича вниманието от свободния и открит диалог между съответните страни което води до най-добър резултат за всички засегнати".

Нюйоркските следователи казаха малко за изземването.

В четвъртък те казаха, че това е свързано с "продължаващо криминално разследване на мрежа за контрабанда, включваща антики, плячкосани от Турция и трафикирани през Манхатън."

Липсващите мозаечни парчета са върнати в Турция

Турция за първи път предяви претенции срещу статуята на Марк Аврелий през 2012 г., когато публикува списък с близо две дузини предмети, които според нея са били плячкосани от Бубон.

Зейнеп Боз, ръководител на отдела за борба с незаконния трафик към Министерството на културата и туризма на Турция, каза в изявление, че „продължителният спор около този въпрос е държаха Марк Аврелий отделен от родния му град твърде дълго“.

Това не е първият път в последно време, когато плячкосано изкуство се връща в Турция от Охайо.

През 2018 г. фрагменти от почти 2000-годишна мозайка на младо момиче бяха изпратени обратно, след като е прекарало години в Държавния университет Боулинг Грийн в Охайо.

< h2 class="ssrcss-q4zz1q-StyledHeading e10rt3ze0">
Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР