Владимир Зеленски, 41-годишен комик без политически опит, вчера встъпи в

...
Владимир Зеленски, 41-годишен комик без политически опит, вчера встъпи в
Коментари Харесай

Зеленски разпусна Върховната Рада

Владимир Зеленски, 41-годишен комедиант без политически опит, през вчерашния ден встъпи в служба като президент на Украйна, откакто завоюва безапелационна изборна победа.

" Аз давам обещание да защитя суверенитета и независимостта на Украйна ", сподели новоназначеният президент по време на церемонията в Народното събрание на Киев.

Веднага след встъпването си в служба новият украински президент предварително разпусна Върховната Рада.

" Разпускам Върховната Рада на осмото й заседание ", съобщи той, след което насрочи предварителни парламентарни избори за октомври.

Неговият екип съобщи в изказване в петък, че страната се нуждае от " парламент, който да действа ". Агенция Франс Прес припомня обаче за " юридическите неясноти към опцията той да стартира съответната процедура, изискваща спазването на голям брой условия ".

Украинският министър на защитата Степан Полторак подаде оставка, откакто новият президент прикани членовете на държавното управление да " освободят място за бъдещите генерации ".

Зеленски сподели, че първата му задача на президентския пост е да приключи спора с подкрепяните от Москва сепаратисти на изток.

" Първата ни задача е преустановяване на огъня в Донбас, " сподели новоназначеният президент по време на церемонията в Народното събрание.

Той съобщи, че е подготвен да пожертва поста си за мир в Донбас. " Заради това нашите герои да не умират повече аз съм подготвен за всичко и несъмнено няма да вземам компромисни решения. Готов съм да изгубя известността си, своя рейтинг и в случай че е належащо, без съмнение да изгубя поста си единствено с цел да настъпи мир ", сподели Зеленски във Върховната Рада.

Той съобщи още и че не желае в кабинетите на служителите му да бъдат окачени негови портрети, по-добре било там да висят фотосите на децата им и " да ги гледат в очите " преди всяко свое решение.

Новият президент дефинира като проблеми на украинците високите налози и ниските заплати.

" Разбира се, с изключение на войната към момента има доста беди, които вършат украинците нещастни. Това са шокиращите налози, унизителните заплати и пенсии, мъчителните цени, неналичието на работни места. Това е медицината, това са разочароващите украински пътища, които се построяват и ремонтират единствено във въображението ", сподели Зеленски.

Президентът на Украйна сподели, че до момента е направил всичко, с цел да накара украинците да се усмихват, а в идващите пет ще направи всичко, с цел да не плачат. " Скъпи хора, през целия си живот се пробвах да направя всичко, с цел да се усмихват украинците. Усещах го със сърцето си, това не беше единствено моята работа - това беше моя задача ", сподели Зеленски, говорейки в Народното събрание.

Националната концепция на страната съгласно него е посредством сливане да се направи и невъзможното.

По време на речта на Зеленски се стигна и до конфликти. Лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко се ядоса, когато, говорейки за ситуацията в Донбас, Зеленски мина на съветски език. По думите му Киев е изгубил хората в Крим и Донбас и съзнанието им, а властта не е направила нищо, с цел да го върне. В този миг Ляшко прекъсна президента с крясъци, че присъстващите в Радата депутати " схващат украински език ".

В отговор Зеленски означи, че те " схващат и украински, и съветски ", и благодари на Ляшко за това, че той " продължава да дели хората по паспорт и език ". " Украинец не е народност в паспорта, това е в сърцето! ", добави новият президент на украински.

На инаугурацията участваха някогашните президенти Порошенко, Кравчук, Кучма и Юшченко. Бяха поканени повече от 50 непознати посетители, измежду които петима президенти - на Унгария, Латвия, Литва, Естония и Грузия, а също по този начин представители на НАТО и Еврокомисията. Руска делегация не беше поканена.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР