Владимир Владков В епохата на глобалния свързан свят и „Интернет

...
Владимир Владков В епохата на глобалния свързан свят и „Интернет
Коментари Харесай

SAP IBP подобрява планирането на бизнес процесите в предприятието


Владимир Владков

В епохата на световния обвързван свят и „ Интернет на нещата “, в който доста от продуктите „ оповестяват “ сами за местоположението и положението си, потребителите имат елементарен достъп до мечтаните от тях решения. Те стават доста по-взискателни към доставчиците, а те, от своя страна, би трябвало освен да влагат съществено в нововъведенията на своите артикули и услуги, само че и да разработят нови бизнес модели на доставка. Освен това фирмите се стремят да подобрят успеваемостта на целия „ боеприпас “ от бизнес процеси в организацията – от производството, през складирането, доставката, обслужването и противоположната връзка от клиентите, която да доближава бързо до развойния отдел.

Липсата на задоволително добра синхронизация и противоположна връзка сред развойния екип, който се занимава с нововъведенията на продуктите и услуги, комерсиалните екипи, които обслужват потребителите, и отделите за доставка на самите артикули и услуги, е съществено предизвикателство за редица компании, изясни Драган Сикич, IoT & Digital Supply Chain в SAP за Югоизточна Европа. „ Пример за разрешаването на тези проблеми е планът ни в TrenItalia. Там композиция от ERP и IoT поддържа над 30 000 влака в Италия, с които всеки ден се транспортират по 2 млн. пасажери. Чрез въвеждането на системата на SAP за планирана поддръжка, основана на данните от внедрените над 6 млн. датчика, Trenitalia съумява да понижи 10% оперативните си разноски “, изясни Сикич по време на работен семинар в SAP България за преимуществата на Integrated Business Planning.

Именно оптимизация на тази синхронизация се стреми да реализира относително новият софтуерен пакет на SAP – SAP Integrated Business Planning. Създаден единствено преди 4 година, през днешния ден това е един от най-бързо растящите бизнеси в SAP, като през днешния ден системата се употребява от над 250 корпоративни консуматори. В нашия район тя е внедрена в словенския производител на домашен електроуреди Gorenje, която осъществя годишни доходи над 2 милиарда евро и е характерен консуматор на SAP в Югоизточна Европа, добави Сикич.

 Питър Бикенбах, специалист по цифрови SCM системи в SAP Германия.

Питър Бикенбах, специалист по цифрови SCM системи в SAP Германия. Снимка: Владимир Владков

„ 99% от клиентите на SAP IBP са консуматори на други SAP решения. С новото решение желаеме да свържем анализът на данните с бизнес процесите в една система, която форсира непрекъснатата връзка с клиентите, да усъвършенства използваемостта на активите и да направи процесите по-ефективни “, добави и Мирослав Димитров, съветник в SAP за портфолиото новаторски решения SAP Leonardo.

Какво съставлява SAP IBP?

Системата SAP Integrated Business Planning е формирана 5 разнообразни модула, основани на облачната платформа SAP HANA – Demand (заявки), Inventory (складови наличности), Response&Supply (организиране на доставките), Sales Operations Planning (търговски отдел) и ръководещият модул Supply Chain Control Tower.

„ Защо създадохме IBP? Целта ни беше да предложим комфортен инструмент за интегрирано обмисляне на всички процеси в организацията, базирайки се на данните от работеща ERP система “, разяснява Питър Бикенбах, специалист по цифрови SCM системи в SAP Германия. В момента всеки отдел в организацията - „ Продажби “, „ Маркетинг “, „ Производство “, Логистика “, основава силози от данни и оптималното обмисляне на доставките минава през разнообразни комбинации от екселски, презентационни и други видове данни, като нормално те са с разнообразни формати и измерения. Чрез SAP IBP организациите могат да основат проект доста по-лесно, сравнявайки „ банани с банани “ и „ ябълки с ябълки “, изясни образно Бикенбах. Модулите могат да се интегрират с всяка ERP система, само че най-добре работят със SAP S/4HANA, добави той.

В модула за поръчки (Demand) е добавена функционалността Demand Sensing, посредством която организацията може да предвижда бъдещи поръчки. С данните от IoT сензорите и посредством платформата SAP Leonardo организацията може да сътвори равномерен и непрестанен развой на поръчките. Модулът Inventory пък дава интерактивен инструмент, посредством който организацията по-лесно взема решение от кой склад е най-добре да се достави стоката до даден клиент. По този метод се поддържат дребни складови наличия, само че задоволителни, с цел да се изпълнят наличните и предстоящите потребителски поръчки. При съществуване на доста хранилища и направления за доставка съществуването на инструмента в IPT е наложително, с цел да стане планирането автоматизирано, изясни Бикенбах.

Модулът Response & Supply дава опция за използване на разнообразни привила въз основата на поръчките. „ Този модул „ се намесва “ сега, в който „ събирате плодовете от планирането “, сподели той. Винаги има отклонения от плануваното, по тази причина са с модулът се основават оптимизационни правила за измененията в потребителските проекти. Например в случай че даден клиент хареса даден артикул и поръча повече количества, системата SAP IBP ни демонстрира по какъв начин да променим цялата верига - от производството, през складирането и доставката, и по какъв начин тези промени ще се отразят на поръчките от другите клиенти “, разяснява Бикенбах. По този метод системата дава опция за реакция в действително време на промени в поръчките.

„ Контролната кула “ (Supply Chain Control Tower) дава мониторинг, следи промените на поръчката от клиента, като обезпечава навременна реакция на предизвестия от веригата за доставки и метриките в действително време.

Колаборация в деяние

Създадено преди 4 година, решението SAP IBP се развива непрестанно като унифицирана платформа за консолидиране на бизнес процесите в организацията. През 2017 година системата към този момент прекосяваме към бизнес мрежа (Business Network Collaboration), осигурявайки усъвършенствано обмисляне въз основата на машинно образование и смарт разширения, които се прибавят всяко тримесечие.

Най-новата версия на продукта дава достъп до инструмента за взаимна работа SAP Jam. SAP Jam обезпечава платформа за оркестриране на връзката сред другите отдели, за разпределение на дилемите и пренасочване на нужните човешки запаси за тези задания. В бъдещи версии ще е разполагаем и виртуалният асистент SAP CoPilot. Прилагайки техники за обработка на натурален език (NLP), той ще извършва гласови команди, тъй че да доближи бързо до вярното бизнес наличие, изясни Питър Бикенбах. Той добави, че SAP CoPilot работи въз основата на концепцията SAP Fiori, тъкмо както при SAP S/4HANA, SAP Cloud for Customer и SAP PLM. Разработчиците от SAP Labs България са основали и допълнение за интеграция и на гласовия асистент Alexa на Amazon.

Предвижда се и интеграция на SAP Ariba във веригата за доставки. По този метод фирмите ще могат да свързват доставчиците към личната си мрежа и да ги осведомят за условията от SAP Ariba Network посредством SAP IBP. “Вече няма да има потребност от факсове или EDI, SAP IBP ще ръководи целия развой “, изяснява Бикенбах.

Продуктът SAP IBP се внедрява от над 60 колегата в целия свят, в това число EY. В Европа клиентите имат достъп до SAP консултанти в Германия, Румъния и Унгария.

За стартовата версия на системата не е необходим никакъв хардуер, защото тя работи напълно в облака. Облачните услуги за европейските клиенти се дават от центровете за данни на SAP в Европа, покриващи редица регулации, в това число за GDRP, като единият е в немския град Валдорф. Поддръжка на решението в режим 24х7 e обезпечена от центровете на SAP в Будапеща и във Валдорф, като посредством SAP Fiori потребителите на системата могат да изпращат непосредствено забележки и рекомендации към развойния екип, разяснява Бикенбах.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР