Владимир Владков Много от днешните ученици знаят дори повече от

...
Владимир Владков Много от днешните ученици знаят дори повече от
Коментари Харесай

Електронното съдържание и технологии само допълват арсенала на модерния учител


Владимир Владков

Много от днешните възпитаници знаят даже повече от учителите си за смарт телефони, обществени мрежи, хакери, компютърни технологии, пароли. Същевременно анализатори предвиждат, че в обозримо бъдеще редица специалности ще изчезнат, а хората ще бъдат сменени от роботи или стратегии с изкуствен интелект, в това число за преподаване на персонализирани познания и умения. Учителската специалност обаче няма да изчезне, в противен случай, ролята на учителя като уредник на образователния развой, асистент и консултант ще става все по-важна, в това число благодарение на съвременни просветителни технологии, безвъзмездни и платени приложения, профилирани решения като като интерактивни дъски и всеобщи артикули като смарт телефони и таблети.

Именно ролята на учителите и достъпността на електронното образователно наличие бе една от значимите тематики, обсъждани по време на 14-ата Национална конференция по е-образование, проведена от ICT Media с поддръжката на Представителството на Европейската комисия в България и със съдействието на Министерството на образованието и науката (МОН), в партньорство с Huawei Technologies България и Ingram Micro.

Електронното образователно наличие

е заложено в Закона за предучилищното и учебно обучение, като учебниците могат да бъдат хартиени или хартиени с електронен вид, а помагалата може и да са единствено печатни, печатни с електронен вид или единствено електронни, изясни Пенка Иванова, шеф на дирекция „ Учебници и учебна документи “ в МОН. Според закона, „ електронно четим учебник” е електронен артикул със наличие, изцяло идентично със това на утвърждения учебник. Същевременно „ електронното издание” е информация, показана в цифрова форма, посредством потребление на общопризнат стандарт за нейното визуализиране. „ Електронният вид дава опция за самокритика на знанията, за включване на аудио файлове, което е изключително потребно за образование по непознати езици “, сподели Иванова.

 Пенка Иванова, шеф на дирекция „ Учебници и учебна документи “ в МОН. Снимка: Юлия Лазарова

Пенка Иванова, шеф на дирекция „ Учебници и учебна документи “ в МОН. Снимка: Юлия Лазарова

Една от ограниченията, подхванати от министъра на образованието Красимир Вълчев за образователната 2017/2018, е обезпечаване на безвъзмездни електронно четими учебници по всички предмети за всеки възпитаник, а МОН е предоставило към 3 млн. лв. за учебна шакфчета. „ По този метод може да се олекоти тежката през днешния ден ученическа раница, като учениците могат да оставят учебниците си в шкафчета в учебно заведение, а вкъщи да се приготвят по електронните им разновидности “, добави Иванова.

Предстои доизграждането на Национална електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение (НЕИСПУО), която ще събира, обработва, употребява и съхранява информацията в системата на образованието (предучилищен стадий и учебно образование). В нея ще има няколко електронни модула със съответните регистри към тях - „ Институции “, „ Документи за активността на институцията “ и модул „ Деца и възпитаници “. „ Предстои осъществяване на процедура по реда на Закон за обществените поръчки за избор на реализатор за разработка, внедряване и поддръжка на системата. Техническите спецификации, заложени по този план, за получили утвърждение от ДАЕУ, като чакаме до края на 2020 година да бъдат внедрени всички модули “, съобщи Иванова.

Съществен прогрес за облекчение на учителите и учениците е въвеждането на електронен дневник. Много учебни заведения са избрали единствено този вид, въпреки че има и учебни заведения, които водят редом и хартиения вид. Електронният дневник на процедура е облачно приложение, в което с изключение на оценките, забележките и похвалите за даден възпитаник, се записва и програмата, има и раздел за полемики сред учителя и родителите.

Облачните технологии и мобилните приложения

стават все по-популярни измежду учителите, защото освен дават опция за привличане и задържане на вниманието на учениците, само че и облекчават подготовката за урока, изпитването и инспекцията на знанията им, разяснява Мирела Петкова, старши преподавател по география и стопанска система в столичното 19. СУ „ Елин Пелин “. Самото учебно заведение стана образец по какъв начин новите способи и амбициозните учители могат да трансформират образа и отношението към образованието. „ През 2011 година 19. СУ имаше едвам 270 ученика, само че откакто завоюва план на фондация „ Америка за България “ и поддръжка от оператора Telenor, то се трансформира в център за основаване на водачи, съобщи сегашният шеф на учебното заведение Клара Арабаджиева във видеообръщение към участниците в конференцията. Освен актуализирани и съвременни образователни стаи, безжичен интернет достъп на всички места, кабинети по предприемачество, както и 5 офиса за училищен компании, в учебното заведение към този момент влиза и ново потомство деца. „ Днес в 19. СУ има над 1100 ученика, всеки си има профил в Гугъл G Suite, а 14 учители се образоват по разнообразни стратегии на Google”, добави Арабаджиева, която е и основен преподавател по математика, физика и осведомителни технологии в 19. СУ " Елин Пелин ".

 Мирела Петкова, старши преподавател по география и стопанска система в столичното 19. СУ „ Елин Пелин “. Снимка: Юлия Лазарова

Мирела Петкова, старши преподавател по география и стопанска система в столичното 19. СУ „ Елин Пелин “. Снимка: Юлия Лазарова

Мирела Петкова е един от дребното столични учители, сертифицирани за Гугъл обучител, като тя може да предава уменията и знанията си на своите сътрудници. „ Облачната платформа дава опция на всеки възпитаник и преподавател да има профил и е-поща с домейна на учебното заведение, както и за по-лесно шерване на електронно наличие “, изясни тя.

Според нея просветителните технологии са мощен инструмент в ръцете на учителя, само че нито могат, нито се стремят да го заместят. „ “Точно противоположното – образователна среда с качествено внедрени технологии дава опция на учителите да употребяват подходи и способи на преподаване, които обичайна просветителна среда не им разрешава “, разяснява Петкова. По този метод педагозите могат да избират тематики и способи на преподаване, с които да привлекат вниманието, интереса и ангажираността на учениците. „ Освен това технологиите улеснят учителя при някои административни действия, тъй че той да се концентрира върху по-важните действия, да вземем за пример по-индивидуален метод към всяко дете, изяснява Петкова. - Не на последно място, технологиите могат да улеснят и насърчат шерването на образователни материали и запаси сред учителите, което е значима причина за по-широкото разпространение на позитивните практики. “

Един сходен образец в 19. СУ е взаимен план с издателство “Анубис “ за портативна интерактивна класна стая. Чрез преносими компютри вид Chromebook всеки възпитаник влиза бързо в своя профил, вижда своите задания, домашни работи и планове, заобикаля се риска от загубване на информацията, също така шерването е доста по-лесно. По различен план се основават 3 класни стаи с електронни микроскопи. Специално за часовете по география Петкова употребява интерактивната мултимедийна дъска и кликер система, посредством която всички възпитаници могат да бъдат изпитани в границите на 15 до 20 минути, а въведените единни критерии дават справедлива оценка на знанията на всеки възпитаник. „ Интерактивните електронни атласи също са по-интересни и по-удобни за учениците,a посредством безплатното приложение Seterra те научават редица географски обекти посредством игра. Използваме също Гугъл Expedition, посредством която децата могат на своя смарт телефон и очила с добавена действителност да вземат участие в лични 360-градусов експедиции и по този начин да научат спомагателни детайлности за даден обект, да вземем за пример за архитектурния комплекс Мачу Пикчу. А посредством платеното приложение Prezi те могат да основават атрактивни презентации в придвижване от всеки компютър, изяснява Мирела Петкова. - Давам друго домашно, с цел да не учат наизуст. Децата имат изборна памет, запомнят най-лесно това, което им е забавно. “



 Демонстрация на работата с Kahoot!. Снимка: Юлия Лазарова

Демонстрация на работата с Kahoot!. Снимка: Юлия Лазарова

Най-новото средство е Kahoot! - безвъзмездна просветителна платформа, която през днешния ден се употребява от над 50 милиона души в 180 страни. „ Тя е налична за класната стая и за други образователни среди в света, като тематика в Kahoot! може да бъде основана от всеки преподавател, по всеки предмет от образователната стратегия, на всякаква тематика и е предопределена за образование на деца от всяка възраст “, съобщи Петкова, която направи проява с къса викторина измежду публиката. Тази просветителна игра е изключително известна в класове, в които учениците разполагат със лично мобилно устройство, най-често смарт телефон.

Всеки възпитаник и преподавател през днешния ден има мобилно устройства, смарт телефон, таблет. Преподавателят обаче би трябвало да реши по какъв начин да редува технологиите в час. Електронните учебници могат да употребяват в час, а дома да се приготвят по хартиените или противоположното, хартиените да остават в учебно заведение, а в къщи да употребяват електронните “, изясни Петкова и добави, че през днешния ден е доста по-важно да си добър преподавател, в сравнение с да си преподавател, който е доста добър с технологиите! „ Всеки преподавател обаче би трябвало да бъде „ в крайник “ със актуалните технологии, да знае какво, по какъв начин и по кое време да употребява за неговия образователен час. Да поддържа връзка с учениците си и да регистрира техните изменящи се ползи “, съобщи Мирела Петкова.

 Иван Стоянов, заместник-директор по УД и новаторски просветителни технологии в 18. СУ

Иван Стоянов, заместник-директор по УД и новаторски просветителни технологии в 18. СУ " Уилям Гладстон ". Снимка: Юлия Лазарова

В столичното 18. СУ „ Уилям Гладстон “ са избрали така наречен експедиционен модел в деяние SAGURO. Училището е едно от най-големите в страната с повече от 2400 ученика. Въведен е проекто основан способ на образование, а моделът SAGURO съчетава модерните технологии с обичайни полезности, изясни Иван Стоянов, заместник-директор по УД и новаторски просветителни технологии в 18. СУ. По този модел учениците учат „ посредством правене “, осъществят се доста интердициплирани планове, в това число по ИТ, като децата работят дружно по план, в който е заложена практическа задача, близка до действителния живот.

 Невелина Кикьова, заместник-директор на сливенското СУ „ Йордан Йовков “. Снимка: Юлия Лазарова

Невелина Кикьова, заместник-директор на сливенското СУ „ Йордан Йовков “. Снимка: Юлия Лазарова

В сливенското СУ „ Йордан Йовков “ са въвели нов предмет в първи клас – „ Въведение във образното програмиране “. Ученици във втори клас посредством интерактивна дъска и познатият им воин Флашко вземат решение задания по математика, а в уроците по литература учителите употребяват Mozabook. “Стремим се да цифровизираме всички образователни планове. Търсим и новаторски форми учениците да се защищават от рисковете във виртуалното пространство “, разяснява Невелина Кикьова, заместник-директор на учебното заведение.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР