Владимир Владков Бъдещето принадлежи на по-бързия, тъй като почти всичко

...
Владимир Владков Бъдещето принадлежи на по-бързия, тъй като почти всичко
Коментари Харесай

Унифициран API подпомага софтуерното управление на компоненти в центъра за данни


Владимир Владков

Бъдещето принадлежи на по-бързия, защото съвсем всичко от нашия бизнес живот и всекидневие се трансформира непрестанно, което постанова и непрестанно адаптиране. А по-бърз през днешния ден значи да имаш конкурентно преимущество, съобщи Денислав Денчев, софтуерен съветник в Hewlett Packard Enterprise, ръководена от Selectium в България на взаимно събитие за софтуерни решения за бизнес в облака, проведено взаимно с оператора A1 в офиса на М Кар София, вносител на BMW и MINI у нас.

Използването на заоблачен модел поражда редица провокации, свързани както с наследената инфраструктура и работещите върху нея „ тежки “ приложения, по този начин и опасения, свързани сигурно, дефицит на умения, регулаторни условия като GDPR да вземем за пример, смяна на културата и на бизнес моделите на фирмите и други

По отношение на законовите разпореждания, те могат да бъдат свързани с механически условия за сигурност, забавяне, достъп до данни. Наблюдаваме все по-голямата хибридност на услугите. Това значи, че клиентът разполагат със собствен център за данни, в който работят приложения и някакви услуги, те ги ръководят по някакъв метод, и такива, които са отвън този център за данни. Тези приложения и услуги би трябвало да бъдат съчетани и да работят дружно. Въпросът е дали това, с което разполагаме през днешния ден като инфраструктура и технологии, е уместно за това, което ни чака на следващия ден, изясни Денчев.

 Денислав Денчев, софтуерен съветник в Hewlett Packard Enterprise, ръководена от Selectium в България. Снимка: Владимир Владков

Денислав Денчев, софтуерен съветник в Hewlett Packard Enterprise, ръководена от Selectium в България

А какво ни чака на следващия ден?

Утре ще има все по-голямо многообразие от приложения, които изискват разнообразни запаси. Приложенията, които използваме сега и работят в нашите центрове за данни, са създадени с наличните към минал миг технологии. Облачните приложения обаче изискват други запаси, други технологии и не могат елементарно да бъдат пренесени в друга една среда като локалния ЦОД.

Друго предизвикателство е сигурността – дали това, което изнасяме отвън нашата компания, е задоволително добре предпазено. Има метод това да бъде направено. Когато изнасяме отвън локалния център сериозни данни, които желаеме да достъпваме оптимално бързо, това е извънредно значимо, добави експертът.

Стратегията на HPE за улеснение на достъпа до хибридни ИТ се концентрира в 3 области – софтуерно дефинирана инфраструктура, умна външна страна и услуги за самите предприятия. „ Интелигентната външна страна е термин, който събира голям брой технологии. Тенденция напоследък е данните да не се генерират в центровете за данни, а отвън тях – в мобилни устройства, в коли, сензори, отдалечени точки. Всички тези данни би трябвало да бъдат обработени и да бъдат обработени и филтрирани преди да се изпратят в центровете за данни. Всички тези процеси са обединени в основния термин “интелигентна външна страна “, изясни Денислав Денчев.

Софтуерно дефиниране на ресурсите

Софтуерно дефинираната инфраструктура е един от последните стадии на развиване на ИТ промишлеността. В началото обичайният метод за създаване на осведомителни технологии в центровете за данни разчита на така наречен „ силози “, цялост от физически или виртуални съставни елементи, които клиентът е избрал като най – подобаващи по избрани критерии. „ Но би трябвало да създадем по този начин, че всички тези съставни елементи да проработят дружно. Този метод се развива от доста време и към момента е съответстващ за редица обстановки. Ако желаеме да внедрим ИТ инфраструктура за нови приложения в границите на часове обаче, това несъмнено не е най-хубавият метод “, сподели Денчев.

Първото решение на този проблем се назовава конвергирана инфраструктура. Част от съставените елементи или всички са обединени в едно решение, което е авансово построено, конфигурирано и предоставено на клиента в неговия център за данни. “Така се икономисва извънредно доста времето за интреграция. Този метод за даване на инфраструктура се оказа подобаващ за решение на някои провокации, изключително в характерни среди, изясни консултантът от HPE. - Когато обаче желаеме да имаме в действителност бърза реакция, ни трябват други два метода – така наречен хиперконвергенция и така наречен „ композируемата” инфраструктура .”

Идеята за хиперконвергенцията се появява в резултат на насъбраната голяма неизползвана изчислителна мощност на процесорите в сървърите. „ Специалистите се замислиха дали не могат да употребяват тази мощност за нещо, което не е общоприетото приложение. Хиперконвергентната среда може да емулира всички съставни елементи (ToR комутатори, сървъри и хипервайзори, комутатори за системи за предпазване, споделени системи за предпазване на данни, WAN оптимизация, SSD масиви и др.), или с други думи, да ги дефинира софтуерно. Именно посредством процесорните запаси, които има в едно сървърно шаси, можем да построяваме система за предпазване на данни, която да е споделена, можем да използваме продукционна среда, дефинирана посредством софтуерни средства, можем да внедряваме нови системи за предпазване на данни, които употребяват флаш технологии, можем и да организираме отбраната на данните по един доста образован начин”, изясни Денчев.

Този метод взема решение значително казуса с многото на брой и разнородни устройства, които изискват доста сериозна подготовка и знания, с цел да бъдат интегрирани и съчетани. “Нашето решение HPE SimpliVity се базира на модулна архитектура, която може да започва единствено с два съсрвърни съставния елемент дружно с информационно съоръжение, които могат да бъдат ръководени от хора със общоприетоо знания в областта на виртуализацията като HyperV и VMware”.

Основни характерности на средата HPE SimpliVity

Тя е модулна. “Основното, за което се грижим, е тази среда да бъде високопроизводителна. Тя може да бъде както хибридна (HDD и SSD), по този начин и единствено с флаш технология. Хиперконвергентната платформа SimpliVity се предлага в два разновидността – единствено софтуерно дефиниран и така наречен хардуерно акселериран, изясни Денчев.

Стандартният метод на софтуерно дефиниране дава опция за осъществяване на тази среда с напълно лични средства и неспецифичен хардуер. “Но когато желаеме да поддържаме по-специфични приложения, да вземем за пример - транзакционни такива, които изискват малко време на отговор, това може да се окаже проблем. Затова използваме устройства, които дават опция такива приложения да работят задоволително леко.

От позиция на сигурността, се употребяват както местни средства за отбрана (като RAID контролери), по този начин и разпределени – посредством софтуерни средства се копират данните в самите модули. Те могат да бъдат копирани както в самия център за данни, по този начин и отвън него. Решенията са модулни, тъй че дребна компания може да започва с две устройства (при цялостна отбрана на данните даже и при отпадане на повече от 1 компонент), и можем да разгръщаме тази архитектура отвън нашия център, отвън града, даже отвън континента, сподели консултантът от HPE.

“Едно от най-уникалните неща в тази архитектура е точно опцията да знаем и да управляваме нашите данни, без значение къде се намират във всеки един миг. Ако имаме данни, които управляваме и обработваме локално и сме ги копирали някъде другаде, има показател, който ни оказва помощ да знаем къде се намират, тъкмо в какъв тип са и можем да ги достъпим във всеки миг. Тази технология е с непрекъснато включени средства за компресия и дедупликация, което ѝ обезпечава голяма успеваемост при съединяването на данни. Това ни дава опция с дребна инвестиция да съхраним доста данни”, разяснява Денчев.

Един от огромните организации, които употребяват хиперконвергентната технология SimpliVity е Red Bull. Отборът от Formula 1 употребява платформата се бърз разбор на данните след всяка обиколка. “Това е извънредно значимо, тъй като те знаят във всеки един миг по какъв начин се държи болидът в другите обстановки. Всичко това се проучва, с цел да се вършат усъвършенствания, като времето за обработка е спаднало от 9 на 2 минути. “

Композируема инфраструктура

Има и ограничавания като при всяка технология, несъмнено. “Какво вършим, в случай че нашата среда не е напълно виртуализирана и желаеме да разчитаме на т.нар.контейнерни технологии? В този случай HPE предлага така наречен композируема инфраструктура “, сподели Денчев. Идеята за нея се появява през 2017 година За година и половина експертите развиват концепцията до подготвен артикул, наименуван Synergy.

Най-важната характерност на тази технология е събирането на разнообразни типове запаси, в това число разпределени и разнообразни по тип (физически, виртуални или контейнерни). Става дума както за изчислителните мощности, по този начин и за паметта, съхранението на данни, информационните (т.е. свързаността сред компонентите). „ Всички те се сплотяват в общи ресурсни „ пулове “ и всичко в тях може да бъде употребявано от всеки един консуматор, било то хардуерен съставен елемент или приложение в вашата среда. Всеки един от тези запаси във всеки миг може да бъде динамично заеман или освобождаван, т.е. в случай че не ни е нужен към този момент, можем да го „ освободим “ и да го употребява различен консуматор “, изясни Денчев Композируемата инфраструктура може без проблеми да бъде съчетана с виртуализационна технология, само че и да се употребява в така наречен bare metal режим.

Втората значима характерност е софтуерното дефиниране, т.е. настройване и ръководене на тази среда посредством софтуерни средства, или политики. Софтуерът на HPE, който ръководи (или още по-модерно „ оркестрира “) тези „ политики “, се назовава OneView. Политиките в този оркестратор се назовават профили, в които се „ обрисува “ средата, включваща както хардуерните съставни елементи (каква изчислителна мощност ни е нужна, какъв брой памет, какво пространство за предпазване на данни, каква информационна среда), по този начин и редица елементи за всеки съставен елемент (ниво на фърмуер, драйвер, уединяване на дадени информационни детайли, осъществяване на QoS правила) и други Всичко това се дефинира в „ профил “, който по-късно се ползва незабавно и динамично във всяка среда и ресурсите да бъдат заделяни или освобождавани в общия ресурсен пул.

На трето място, значима характерност на тази среда е централизираното ръководство. От техническа позиция за всеки съставен елемент се изисква друг ръководещ интерфейс (Vcenter или System Center), при системите за предпазване на данни има най-разнообразни интерфейси, в това число команден ред. „ Целта е всичко това да бъде ръководено от един единствен канал и език, преминаващ през така наречен оркестратор “, изясни Денчев. Този уеднаквен API може да бъде употребен по друг метод – през общоприети виртуализационни технологии и VDI среди, попадащи в региона „ ИТ интервенции “, от принадлежности в така наречен DevOps среда при разработка на артикули, или в чисто облачна среда и от принадлежности с отворен код. Освен това може да се съчетае и с принадлежности за ръководство на напълно разнообразни среди (сградни, жилищни и електроинсталации) на разнообразни сътрудници като Eaton, ABB, Schneider Electric и други (Пълната презентация вижте във видеото от Фейсбук страницата на Computerworld България):

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР