Владимир Путин вероятно няма да спечели войната си в Украйна.

...
Владимир Путин вероятно няма да спечели войната си в Украйна.
Коментари Харесай

Как войната в Украйна ще оформи новия световен ред?

Владимир Путин евентуално няма да завоюва войната си в Украйна. Украинците също няма възможност да я завоюват. И защото насилието продължава, останалата част от света ще заплати висока и възходяща с времето цена.

Интеграцията на световните пазари, която разреши на Запада да накаже съветската стопанска система в отговор на експанзията на Путин, води до по-високи разноски, основно посредством повишаване на цените на петрола и газа, прекратени линии за доставка и по-оскъдни артикули. Потребителите занапред стартират да усещат отрицателните резултати в Съединени американски щати и Европа и те ще се влошат. Войната и отговорът на нея могат да оказват помощ за понижаване на стандарта на живот в целия Запад, даже когато военният спор трансформира геополитическия пейзаж, се споделя в разбор на изданието Barrons. Но глобализацията, признак на днешната геополитика, под някаква форма е тук, с цел да остане.

Най-голямата сухопътна война в Европа след Втората международна война бележи самобитна историческа глава за разширението на пазарите след Студената война, в съвсем всяко кътче на света. В ранните си дни тази агресия беше съпроводена от незабавна изразителност за демократизиращите резултати на пазарите, само че сходни илюзии бяха разрушени години преди крилатите ракети да стартират да летят към Киев. Нападението на Путин води света на мрачно място и акцентира незабравим минус на световната финансова система, която имаше позитивни и негативни страни.

И въпреки всичко отговорът на Запада и неговите съдружници също разкри изненадваща резистентност освен измежду народа на Украйна, само че и в самите институции, които не престават да притеглят украинците на запад. Въпреки че е прекомерно рано да се знае тъкмо по какъв начин ще наподобява следвоенният международен ред, пренастройките, които Путин задейства, са склонни да създадат света по-малко благоразположен към тирани.

В момента към момента няма чувство за това. Санкциите, наложени на Русия, ще основат трайни разноски за бизнеса и държавните управления по целия свят. Съединени американски щати и необятната коалиция от народи блокираха съветски физически лица и финансови институции, в това число Руската централна банка, да правят покупко-продажби в долари. Те също по този начин прекъснаха износа на високотехнологични артикули за Русия и сътвориха работна група, която да търси противозаконни активи на съветските олигарси.

Икономистите чакат по-бавен напредък в Съединени американски щати през тази година и може би даже и криза. Войната и глобите също форсираха всеобщото изселване на мултинационални компании от Русия. Когато фирмите надвишават рамката на законовите наказания и вземат самостоятелни решения, икономическите последствия са по-неприятни, споделя Даниел Ан, помощник в Wilson Center, който е работил по глобите като основен икономист в Държавния департамент.

Някакво политическо съглашение сред Русия и Съединени американски щати, учредено на подобряващата се обстановка в Украйна, може да докара до освобождение на запасите на съветската централна банка. Но това няма да върне автоматизирано задгранични компании назад в страната. " Това не би довело до тласък за смяна на държанието ", споделя Ан, пред финансовото издание Barrons.

Няма съпоставими образци за страни, които се отдръпват от наказания от вида, наложени на Русия. Това значи, че Русия ще заплати цената на войната на Путин в обозримо бъдеще, както и останалата част от света.

В Съединени американски щати президентът Джо Байдън се опита да събере възприятие за споделена жертва от името на Украйна. " Защитата на свободата ще ни коства и тук, в Съединени американски щати ", сподели той във вторник.

Вече има такава цена. При междинните национални цени на бензина с съвсем 25% повече единствено за месец, съгласно AAA, Америка усеща резултата от " покачването на цените на Путин ", както се изрази президентът.

Последиците от войната ще бъдат обилни за американците, споделя Дана Питърсън, основен икономист на Conference Board. " Хората може да подценяват въздействието и да си споделят, че това е нещо, което се случва от другата страна на света, само че не осъзнават, че светът е взаимосвързан ".

Глобалният напредък ще бъде понижен с 0,4 до 0,9 процентни пункта тази година, като инфлацията ще се усили с 0,7 до 2,7 процентни пункта, предвижда Питърсън. Русия и Украйна доставят на света основни първични материали от сила, храни, метали и редкоземни детайли. Внезапното неявяване на тези артикули от международните пазари ще увеличи цените на всички места, даже тук-там като Съединени американски щати, където доста от тях не се употребяват непосредствено.

" Хората ще отидат в супермаркета и ще виждат, че доста неща са по-скъпи ", споделя Питърсън.

Политическата динамичност към петролните наказания илюстрира какъв брой мъчно ще бъде за американското или друго държавно управление да поддържа прецизен надзор върху икономическия ход на войната. Първоначалният кръг от наказания беше особено предопределен да не задушава парите, които Русия печели от своя експорт на сила. Но концепцията за възбрана на износа на съветски нефт след това получи поддръжка в Конгреса и малко по-късно Байдън изпревари законодателите и сподели, че Съединени американски щати ще спрат вноса на съветски нефт. Миналата година те доближиха близо 700 000 барела дневно.

Причините за нерешителност в енергетиката са както финансови, по този начин и политически. Енергийните ограничавания в глобите работят като защитен клапан за Путин, споделя Кимбърли Мартен, съветски академик от Барнард Колидж, Колумбийския университет. Санкциите са предопределени да бъдат мярка по-малко от войната, обезкуражавайки военна ескалация отвън границите на Украйна. Путин може да пояснява цялостната енергийна обсада като офанзива против персоналния му надзор върху страната. " Ако Путин има вяра, че режимът му е заплашен, всички залагания са за неговата ескалация ", споделя Мартен.

Необходимостта от световен поток от сила може да принуди Вашингтон да одобри транзакционни връзки с властнически държавни управления, които управляват свободния енергиен потенциал. Белият дом съобщи, че неотдавна Съединени американски щати са обсъждали " енергийната сигурност " със Саудитска Арабия и Венецуела. В сряда Обединените арабски емирства обявиха, че поддържат по-голямо произвеждане на сила, което ще помогне за понижаване на цените.

Въпреки това един евентуален мотор на бъдещия ход на войната може да е по-близо до Съединени американски щати: допустима смяна в политическия пейзаж на страната. Много ще зависи, споделя Мартен, " по какъв начин протичат междинните мандати в Съединени американски щати и по-късно кой в последна сметка ще завоюва президентските избори в Съединени американски щати през 2024 година ".Ако вътрешната или интернационалната политика се отклони от поддръжката за Организацията на Северноатлантическия контракт и просанкционната коалиция, тя може да се разпадне, което ще докара до спомагателна съветска експанзия.

Инвазията на Русия в Украйна способства за скока на цените на петрола, като бензинът в този момент надвишава 5 $ за галон в някои елементи от Съединени американски щати при започване на март.

Опитът да се предвижда съветската стопанска система сега е малко като да извършите моментна фотография на яйце, изхвърлено през прозореца. Може да научите нещо за това какъв брой бързо пада, само че това, което в действителност има значение, е къде ще се приземи.

Руската страна влезе във войната с почти 640 милиарда $ финансови запаси, само че глобите замразиха достъпа на страната до множеството от тези пари. Майкъл Бърнстам от Института Хувър на Станфордския университет пресмята, че 60% от тези запаси са в облигации и депозити в западни централни банки и частни финансови институции, на които в този момент е неразрешено да обработват съветски транзакции.

Друга част, 135 милиарда $, е в злато, което към момента има стойност, само че също по този начин не може да бъде конвертирано във валута, защото доларът е неразрешен за Русия. Русия също държи китайски скъпи бумаги, само че тези активи не са толкоз потребни, колкото долари, с цел да заплащат за това, от което се нуждаят руснаците. Само към 5% от запасите на страната могат да бъдат потребни в кратковременен проект, счита Бърнстам.

Списъкът на задграничните компании, напуснали Русия, е толкоз дълъг, че специалистите минаха към броене на тези, които са останали. Дори в бранш като селското стопанство, който значително е освободен от наказания, съветският бизнес ще има компликации да работят без световната стопанска система да обезпечава елементи и работна ръка, споделя Сузане Венгле, професор в университета Нотр Дам, която е изучавала съветското селско стопанство. Въпреки това Путин приготвя стратегия за " снабдителен суверенитет ", с цел да изолира руснаците. " Те към този момент няма да пият кафе Starbucks, само че ще имат ли задоволително храна за ястие? Да ", споделя Венгле.

От другата страна на военната зона, в Европейския съюз, спорът ще се усети тежко, изключително с покачването на цените на силата. " Говорим за половин до процентен пункт от Брутният вътрешен продукт, който към този момент е отсечен от европейския напредък ", споделя Лудовик Субран, основен икономист в Allianz.

Инфлацията, която другояче би могла да стартира да се забавя, евентуално ще остане нараснала от 5% до 6% до края на 2022 година

" Цените на газа се отделиха от пазарната стопанска система и вместо това следват импулсите на боязън и спекулации ", написа гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в сряда, цитирайки разбор на европейски организации. Той прикани за ограничение на цените и други ограничения за " нулиране и балансиране на енергийните пазари ".

Европейските представители разискват проектите за понижаване на вноса на съветски газ, който възлиза на 155 милиарда кубически метра през 2021 година, съгласно Международната организация по енергетика. Европа може да успее да събере една трета от тази сума тази година в нов импорт, отбелязва Никос Цафос от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, само че това няма да е елементарно: " Това изисква наддаване с потребителите на нововъзникващите пазари, което може да провокира енергийните рецесии и там. "

Европа ще би трябвало да откри гигаватите си някъде. Едно място за разглеждане е вкъщи. Това може да е моментът за сериозен подтик към енергийна успеваемост, споделя Джонатан Максуел от SDCL, капиталов медиатор. " Какво друго ще поставиш преди всичко? Иран? Атомните електроцентрали, които ще бъдат подготвени през 2033 година? Нови газови залежи, които ще бъдат подготвени през 2035 година? " попита той.

Енергийният спор ще тества нофосформираната европейска взаимност по отношение на съветската опасност. Една дата за гледане е 3 април, когато в Унгария се организират парламентарни избори, които ще дефинират дали министър председателят Виктор Орбан ще продължи да извършва функционалностите си.

Франция ще гласоподава на първия тур на президентските избори на 10 април. Президентът Еманюел Макрон се разгласи за водач по време на войната и изследванията демонстрират, че той набира известност.

Путин може да е очаквал рецесията да разбие европейското единение, само че до момента виждаме противоположното. Една от аргументите е, че политическите и стопански институции, залегнали в основата на европейския следвоенен разцвет, към момента са преобладаващи. Кризата " може да е по чудноват метод позитивна за силата на Европейски Съюз ", споделя Ирен Финел-Хонигман, доцент в Училището по интернационалните и публични въпроси на Колумбийския университет. Светът към момента зависи " от институциите, основани в Бретън Уудс, концепцията за НАТО, Организация на обединените нации, МВФ ", споделя тя.

Съединени американски щати и техните съдружници са в положение да " изнасят криза " в Русия, тъй като тази финансова система след Втората международна война към момента е в действие, споделя Едуард Прайс, някогашен английски посланик. Това е основна разлика от предходния спор сред Запада и Съветския съюз. " Какво значи, в случай че вземем страна като Русия и не просто я сдържаме, както в Студената война, само че я наказваме? " попита той.

От една страна, това значи, че Западът има икономическа мощ, която може да употребява, даже когато военни дейности не са налични, и това частично се дължи на трайното състезание на щатския $. Притежанията на международните централни банки се разпределят почти 60% в щатски долари и 20% в евро, съответствие, което не се е трансформирало от десетилетия, без значение от международната финансова рецесия, европейските дългови рецесии и Covid, споделя Финел-Хонигман. " В прочут смисъл това е доста позитивно и все пак в доста страни това покачва недоволството от световното владичество на $ ", споделя тя.

Демонстрацията на Запада, че може да затвори достъпа на Русия до долари, единствено ще ускори негодуванието, макар че Китай и други финансови сили могат да създадат малко в близко бъдеще.

В доста връзки съветската война не деглобализира света толкоз, колкото разкрива по какъв начин работи глобализацията. " Ако вземете чисто нова спортна кола, извадите я на пътя, сложите крайници си на педала и се забиете в задната част на камион, от което няма мърдане, колата не е направила нищо неприятно ", споделя Прайс. " Само тъй като получавате резултат, който не ви харесва, не значи, че сте очевидец на нередовност.

" Точно както напъните на Съединени американски щати да включат Китай в Световната комерсиална организация преди две десетилетия изиграха роля при избора на президент Доналд Тръмп, който води акция против въздействието на Китай върху международната стопанска система, съветската война и глобите ще доведат до непредвидени политически и геополитически последствия, счита Прайс.

Неспособността на страните да се откажат от $ може да провокира други реакции, като да вземем за пример засилен интерес към софтуерната самодостатъчност. Санкциите включват по-нисък, само че евентуално забележителен набор от ограничавания върху износа на технологии за Русия, които евентуално биха могли да задушат напредъка на съветската промишленост за години напред. Те не разрешават освен на американски, само че и на задгранични компании да доставят избрани артикули в Русия, които съдържат известна степен на американски технологии.

Съединени американски щати използваха сходен надзор върху износа, с цел да задушат китайската софтуерна компания Huawei Technologies. Това, че нейните съдружници към този момент са се подписали да употребяват този инструмент против Русия, допуска, че той може да бъде употребен за насила на Китай, ако нахлуе в Тайван или предприеме сходни дейности, споделя Мартин Чорземпа, старши помощник в Института за интернационална стопанска система Петерсън.

Ограниченията за излизане от доларовата система и опасността за бъдещото софтуерно развиване могат да се комбинират във " въртоп за действителната стопанска система ", споделя Себастиан Малаби, старши помощник в Съвета по външни връзки. Китай и други страни към този момент форсират напъните си за създаване на свои лични софтуерни екосистеми, самостоятелни от Съединени американски щати и техните съдружници. Предстоящият взрив на финансовите разноски ще бъде дублиран, като ще попречва растежа и ще усили инфлацията, споделя Малаби.

И тогава идва ред и на Путин... Нищо в листата с следствията, пред които е изправен до момента, не го е възпряло от гонене на война в Украйна. Руските сили са съвсем сигурни, че ще победят. " Има просто огромна и огромна възможност те да смажат украинците ", споделя Майкъл Роджърс, пенсиониран адмирал и някогашен шеф на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати и пълководец на Кибер командването на Съединени американски щати.

Въпреки това е малко евентуално Русия да успее да конфигурира дейно държавно управление, насочено към Изтока, в страна, която неведнъж е отхвърляла проруските водачи. " Украинският народ няма да промени решението си, тъй като има нож в гърлото ", споделя Роджърс.

Путин е в усложнение, от което не може елементарно да избяга. Но отстраняването му от недоволни съветски елити е мъчно да се реализира. " Революциите са сполучливи единствено когато има положение на сянка, преди интервенцията да се случи ", споделя Мартен, съветски академик.

Безмилостните разследващи служби на Путин направиха организацията на сурогатно държавно управление сложна, в случай че не и невъзможна.

По-вероятно е съветският водач да се стреми да нанесе спомагателна икономическа болежка на Запада посредством хакерски атаки, акции за дезинформация и други невоенни начини, добавяйки спомагателна неустановеност на финансовите пазари. " Мъж, който извади нуклеарната карта, още първоначално? Не мисля, че е толкоз податлив да мисли за това, че е по-добре да спрем това? " споделя Роджърс.

Паразитната позиция на Путин в световната стопанска система го прави извънредно сложен за унищожаване. Но това също значи, че решаването на международния проблем с Путин може да отключи по-добро бъдеще за всички. Финансова система, която не благоприятства олигарсите, може да е тази, която популяризира изгодите от повишаването на благосъстоянието по-широко. Една световна стопанска система, която не разчита на няколко властнически страни за сила, може да изплати дивиденти в региона на климата и здравето. А свят, в който тираните не могат да заповядат на своите войски да влязат в дома на съседа и да се скрият зад опасността от нуклеарна война, би бил по-безопасен за всички и по-малко унищожителен за пазарите.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР