Владимир Путин и Си Цзинпин ще подпишат общо изявление, в

...
Владимир Путин и Си Цзинпин ще подпишат общо изявление, в
Коментари Харесай

Си отива при Путин от 20 до 22 март. Обявяват нова ера в руско-китайските отношения

Владимир Путин и Си Цзинпин ще подпишат общо изказване, в което ще посочат, че руско-китайските връзки навлизат в " нова епоха ". Това ще стане по време на визитата на китайския президент в Русия, планувано за идната седмица, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенция Франс Прес се базира на Юрий Ушаков, дипломатически консултант на Кремъл, представен от съветски организации.

На 21 март двамата ръководители ще вземат участие в договаряния в стеснен и уголемен състав, а на 20 март ще договарят на четири очи, сподели Ушаков.

" Придаваме на тази неофициална непублична среща доста огромно значение, защото на нея ще бъдат прегледани най-най-важни, основни, деликатни въпроси, засягащи взаимоотношенията сред двете страни, в това число дейностите им на интернационалната сцена ", посочи той, представен от ТАСС. 

За 21 март – преди главните полемики в Кремъл, е очакван и диалог на Си Цзинпин с съветския министър председател Михаил Мишустин.

Путин и Си естествено ще обсъдят по-специално спора в Украйна.

" Ние високо ценим сдържаната, премерена позиция на китайското управление по този въпрос, знаем за китайския проект за споразумяване ", означи Ушаков.

Други тематики, по които ще договарят двамата президенти, по думите на Ушаков са военнотехническото съдействие и енергетиката.

Това ще е първото посещаване в чужбина на китайския президент, откогато бе избран отново за невиждан, трети мандат на поста от Народното събрание на страната преди седмица.

Визитата ще се реализира на фона на предлагането на Китай да посредничи за споразумяване на спора в Украйна - самодейност, която бе посрещната със песимизъм от Запада, поради дипломатическата поддръжка на Пекин за Москва, отбелязва Ройтерс.

АП дефинира визитата като явна проява на поддръжка от Си Цзинпин за Путин.

Руският президент посети Китай при започване на февруари предходната година - малко преди въоръжените сили на страната му да нахлуят в Украйна, напомня Франс прес.

Китайското министерство на външните работи заяви още през днешния ден, че бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва ще направи аудиенция в страната от 26 до 31 март по покана на Си.
Зърнената договорка изтича на 18 март. Русия ще я продължи за 60 дни, Украйна желае за 120 дни
Коментирайки обявената от турска страна информация за продължение на зърнената договорка със 120 дни, представителят на Кремъл сподели: " Русия продължава договорката с 60 дни ", съобщи ТАСС.

Песков не направи спомагателни уточнения по отношение на зърнената договорка.

Кремъл заяви през днешния ден, че Русия удължава черноморската зърнена договорка с 60 дни, повтаряйки предходните изказвания на съветското външно министерство, съобщи Ройтерс.

Украйна счита, че зърнената договорка, която изтича на следващия ден, би трябвало да бъде продължена изцяло съгласно съществуващите условия, които плануват 120-дневно удължение.

Европейската централа на Организация на обединените нации в Женева през днешния ден заяви, че полемиките по възобновяване на договорката, позволяваща безвреден кулоар за експорт на зърно от украинските пристанища в Черно море не престават, съобщи Ройтерс.

На брифинга през днешния ден Песков също така сподели, че Украйна " нелегално нападна " православната религия в лицето на Украинската православна черква, която до наскоро беше подчинена на Московската патриаршия, съобщи Ройтерс. Според Песков това удостоверява потребността от съветската " специфична военна интервенция " в Украйна.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР