Владимир Путин и Милош Земан при срещата им във вторник

...
Владимир Путин и Милош Земан при срещата им във вторник
Коментари Харесай

Путин и Земан - взаимноизгодният цинизъм


Владимир Путин и Милош Земан при срещата им във вторник в Сочи

Чешкият президент Милош Земан дойде в Сочи с делегация, включваща рекорден брой предприемачи. Той се кани да остане в Русия четири дни и да попътува из страната. Мнозина считат Земан за кремълски " потребен глупак ", само че нещата стоят иначе. Той е прагматичен и безсрамен политик, който ще се бори през януари за нов мандат. Просто в случай че разгледаме Русия като част от Европа, Чехия е в самия център, а без Русия се трансформира в европейска покрайнина.

С три самолета

През последните седмици чешкият бизнес и канцеларията на Милош Земан анонсираха посещаване без казус. Няма смешка - президентът докара в Русия близо 130 бизнесмени! Те са възнамерявали два бизнесфорума с съветски сътрудници в Москва и Екатеринбург. А тайната е елементарна: в допълнение нает аероплан и деен " маркетинг ", развъртян от канцеларията на Пражкия палат (резиденцията на чешкия държавен глава).

Този път предприемачите заплатиха за обиколката едвам по към 70 000 чешки крони, тоест под 3000 евро на глава. Защо пък да не се отбиеш до Русия в компания с президента, щом плащаш колкото елементарен екскурзиант?

При всяко състояние икономическите връзки не се мерят с броя бизнес делегати, дори не със сумите в многото контракти за планове, подписвани от чехите в Русия. Дори да приказваме за магическо число - един милиард евро. Но след глобите, наложени от Европейски Съюз, и съветските " антисанкции " делът на Русия в чешкия експорт доближава едвам 1,6 на 100. Което сочи действителното ниво на двустранните връзки.

Автопиарът на Милош Земан

Щом бизнесът не е съществена цел на държавната аудиенция - какво тогава? Може би Земан е пристигнал да се сбогува с Владимир Путин? Нали и двамата отиват на избори. Чешкият държавен глава - през януари, а съветският му сътрудник - през март.

Това естествено е смешка. При все че за разлика от Путин Земан може и да изгуби вота, очевидно не е почнал " сетен тур ". Напротив, чешкият президент дойде да търси поддръжка.

Посещение от подобен мащаб и единствено по себе си е отлична реклама. Земан демонстрира пред своите гласоподаватели, че е най-известният в чужбина настоящ чешки политик.

Нещо повече, Чехия още няма нов външен министър, така че Земан претендира да дефинира и външнополитическия курс на страната си. Улеснен от обстоятелството, че след парламентарните избори там не е формирано държавно управление. Очертава се " кабинет на малцинството " и договарянията може даже да се провалят, както стана в Германия.

Всъщност Земан " продава " тези свои благоприятни условия освен на гласоподавателите, само че и на Кремъл. Въпросът не е да работи за Русия, президентът на Чехия е изцяло самостоятелен. Той просто предлага договорка - танто за танто.

Земан трансформира обществено характера на полемиката в Европейски Съюз: споделя, че общността би трябвало да признае анексията на Крим и е време да анулира глобите - не тъй като са несправедливи, а тъй като са безполезни. В отговор съветските управляващи го посрещат с най-високи почести, а показаният в Чехия съветски бизнес се държи правилно към предизборната му акция и подтиква чешките си сътрудници да я подкрепят.

В поддръжка на Земан може да бъдат пратени и именитите " съветски хакери ", въпреки че водачът на Чехия едва ли има вяра в тия приказни злодеи последно потомство.

Като еднакъв с еднакъв?

Путин и Земан са почтени един за различен като политически циници, съгласно които задачата постоянно оправдава всевъзможни средства. От тази позиция срещата в Сочи е точно среща на двама души с откровени благосклонности един към различен. Там нямаше даже " старши " и " младши " сътрудник. Просто е прекомерно огромна разликата в капацитетите сред всемогъщ самовластник на нуклеарна страна като Русия и президент с представителни функционалности, който не взема решение съвсем нищо в парламентарна Чехия.

Затова излиза, че Земан се подмилква на Владимир Путин, а той го подарява с някакво снизхождение. Което се повтаря постоянно в историята на Централна и Източна Европа - водачите й в действителност гледат на Запад, най-много в посока Германия, само че се мъчат да балансират нещата и откъм Изтока. Накрая се виждат в ролята на " кремълски клоуни " - елементарен обект на обвинявания, че са станали марионетки в сръчните ръце на Москва.

Коментарът отразява персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с мнението на съветската редакция и на " Дойче веле " като цяло (бел. на медията).

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР