Вкусът става нещо сложно за рецепторите ни с напредване на

...
Вкусът става нещо сложно за рецепторите ни с напредване на
Коментари Харесай

Оценяваме вкуса на козето сирене след 28-та си година

Вкусът става нещо комплицирано за рецепторите ни с придвижване на възрастта. Колкото повече остаряваме, толкоз по-малко можем да оценим храната, която преди този момент сме обичали.

Учени във Англия са провели забавен тест. Те са разпитали над 1950 души, които споделили кои храни са мразели като дребни, а в този момент обожават.

Един от забавните обстоятелства е, че бебетата се раждат с присъщ вкус към сладкото. Те имат над 30 000 вкусови рецептори. С времето обаче единствено една трета от тях остават и то най-много върху езика.

Като деца не можем да усетим същинския усет на някои храни. Учените са открили, че има тъкмо избрана възраст, на която стартирате да харесва храни, подобаващи за пораснали. Средно тя е към 22 години. В този миг останалите вкусови рецептори се изгубват, а съсредоточените на езика стартират да разпознават все по-осезаемо всичко, което сложите в устата си.

На тази възраст започваме да усещаме и най-много да оценяваме усети като чили сос, авокадо, козе сирене, лук и други храни, които като дребни не сме понасяни. Специалисти даже са създали лист с 20 храни, които малко деца обичат, само че след пубертета преоткриват.

 вкусови рецептори

Освен упоменатите в листата влизат още чесън, хрян, спанак и кисели краставички. Една от нетипичните храни – козето сирене, е на челно място по ненавиждани храни в детството. Може да го оцените едвам след 28-та си годишнина. Подобен на него е и казусът със стридите и мидите, които се преоткриват някъде на към 24 години.

На съвършения си усет обаче може да се радвате единствено, до момента в който станете на 45 година С времето част от вкусовите луковици по езика атрофират и усетът отслабва. Промяната е необратима и се усеща след 40-те.

Проблеми с усета могат да настъпят както заради естествените процеси на стареене, по този начин и разследване на редица положения, болести и контузии. Всеки проблем с вкусовите рецептори може да се дефинира тъкмо с електрогустометрия - проучване на езика посредством ток.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР