ВКС ще гледа днес, 15 декември, наказателното дело срещу Кирчо

...
ВКС ще гледа днес, 15 декември, наказателното дело срещу Кирчо
Коментари Харесай

Съдебната драма с Кирчо Киров продължава

ВКС ще гледа през днешния ден, 15 декември, наказателното дело против Кирчо Киров – някогашен шеф на Националната разследваща работа, по обвиняване за длъжностно заграбване в изключително огромни размери. Делото е формирано по митинг на Военно-апелативната прокуратура и две касационни тъжби на подсъдимия против решение от 24.07.2018 година на Военно-апелативния съд (ВнАС), с което отчасти е променена присъдата на Военен съд – София, оповестиха от Върховен касационен съд.
Върховен касационен съд ще гледа делото за повторно, откакто с решение от 07.11.2016 година анулира решение от 19.05.2016 година на ВнАС и връща делото на въззивния съд за ново разглеждане от различен състав, напомня БГНЕС.
 Потвърдиха присъдата на ген. Кирчо Киров Потвърдиха присъдата на ген. Кирчо Киров
За повторно Военно-апелативният съд наложи 10 години затвор на ген. Кирчо Киров, заяви пресцентърът на прокуратурата. Делото един път...
С присъда от 07.08.2015 година Военен съд – София признава подсъдимия Кирчо К. за отговорен за осъществено закононарушение - длъжностно заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай, за улеснението на което е осъществено и друго закононарушение, за което по закон не се планува по-тежко наказване, като закононарушението е продължавано) и го осъжда на 10 години „ отнемане от независимост “ при първичен непоколебим режим на изтърпяване на наказването в затворническо общежитие от закрит вид.
На съображение член 203, алинея 2, прочие 2 вр. член 37, алинея 1, т. 6 и т. 7 съдът лишава подсъдимия от право да заема служба „ началник “ в държавно или публично институция и отнемане от право да упражнява управителна специалност за период от 15 години. Подсъдимият е наказан да заплати на конституирания по делото цивилен просител – Националната разследваща работа (сега – Държавна организация „ Разузнаване “), сумата от 4 720 196,53 лв. за претърпени имуществени вреди, ведно със законната рента върху нея.
С второто си решение от 24.07.2018 година въззивният съд отчасти променя първоинстанционната присъда, като осъщественото от подсъдимия е преквалифицирано в закононарушение по член 203, алинея 1 вр. с член 201 вр. с член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс (длъжностно заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай, като закононарушението е продължавано). Подсъдимият е оневинен по първичното му обвиняване. Наложените санкции „ отнемане от права “ също са понижени на по 13 години. Подсъдимият е приет за невиновен за длъжностно заграбване посредством несъвършен причинител, като е оневинен в тази му част. В останалата ѝ част присъдата е доказана.
С касационния митинг се желае анулация на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане от различен състав на въззивния съд заради погрешно приложение на материалния закон и очевидна неправда на наложеното наказване и при изискванията на алтернативност – да бъде изменено въззивното решение в частта по отношение на квалификацията на действието, като се приложи закон за по-тежко наказуемо закононарушение, за което е имало обвиняване в първата инстанция.
 Съдът дефинира домакински арест за ген. Кирчо Киров Съдът дефинира домакински арест за ген. Кирчо Киров
Военно-апелативният съд почете митинга на военните прокурори и постанови нова, по-тежка мярка за неотклонение за някогашния шеф на Нац...
С касационните тъжби на бранителите на подсъдимия се акцентират доводи за позволени основни процесуални нарушавания, нарушавания на материалния закон, както и очевидна неправда на наложените санкции. Правят се претенции при изискванията на алтернативност въззивно решение да се анулира и подсъдимият да бъде оневинен или делото да се върне за ново разглеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР