Включването на Порой“ и Ахелой“ към водоснабдяването на Бургас не

...
Включването на Порой“ и Ахелой“ към водоснабдяването на Бургас не
Коментари Харесай

Водната криза в Бургас ще зависи от валежите

Включването на „ Порой “ и „ Ахелой “ към водоснабдяването на Бургас не прави работа, единствено ще си разделят стотина милиона без търг, счита деятелят от съдружие „ Балканка “.

Инж. Димитър Куманов е член на Управителния съвет на Риболовно съдружие „ Балканка “. Той и съратниците му са считани за специалисти по повод опазването на реките и язовирите у нас.

“Не съм Господ, с цел да предвиждам, само че зависи в доста сериозна степен от това дали ще завали в Източна България. В момента язовир „ Камчия “ е цялостен някъде на към 33 млн. кубика, а Варна и Бургас взимат от него 6 млн. кубика. Това значи, че в случай че няма никакъв приток, което не е допустимо, в язовира има вода за към пет месеца и половина (полезен обем). Така че ограничения би трябвало да се вземат. Според мен рецесията, която се задава, не е толкоз страховита, само че е допустимо да се случи ”, споделя Куманов пред Флагман.

Според него повода да се стигне до тук е водноелектрическата централа (ВЕЦ).

„ Забележете, че и при социализма не беше издигнат подобен Водноелектрическа централа. Защото хората тогава са си разбирали от работата - те са били изцяло наясно, че водата в този язовир няма да стига за питейните потребности на Варна и на Бургас, в случай че на него има и Водноелектрическа централа. Сега обаче тъй като сме доста по-хитри, построихме централа на този язовир, а в изискванията на разрешителното й написа, че тя може да работи на цялостна мощ, когато „ Камчия “ е цялостен и до момента в който той е почти на към две трети от размера си. ”

От думите на инж. Куманов се схваща, че язовирът самичък по себе си е очакван да може да издържи няколко сушави години – в случай че се употребява единствено за питейни потребности.

От повече от година язовирът работи единствено с дребните си турбини, с водите, които отиват за Варна и за Бургас, макар че има по-мощна група турбини, които се пускат, когато язовирът се вдигне на две трети. Съответно, този Водноелектрическа централа изхвърля водата в реката, която е изпод под язовира и след това тя се влива в морето, изяснява Куманов.

Според него проектът за незабавно включване на язовирите „ Порой “ и „ Ахелой “ към водоснабдяването на Бургас не е добра концепция.

„ В момента в „ Ахелой “ има 1,7 млн. кубика потребен размер! Ще харчат пари, както за Перник – да си разделят там с компаниите... Искат да се разгласи бедствено състояние, с цел да се отстраняват всички вероятни процедури по всички закони – за запазване на околната среда, за биологичното многообразие... По Закона за водите няма да се съблюдават никакви процедури... „ Дайте да изхарчим в този момент на напред стотина милиона лв. и да си ги разделим без търг и без конкурс “. “

В „ Порой “ има към 7 милиона кубика, което съгласно Куманов може да докара до пукане на тръби, давайки образец с Перник.

„ Там след прикачването водопроводната система не може да устоя на това налягане – пращи и се пука. Същото нещо ще се случи в този момент и в Бургас. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР