ВизиткаПроф. д-р Емил Паскалев, дмн, е ръководител на Клиниката по

...
ВизиткаПроф. д-р Емил Паскалев, дмн, е ръководител на Клиниката по
Коментари Харесай

Хората с диабет и хипертония да следят редовно състоянието на бъбреците си

Визитка Проф. доктор Емил Паскалев , дмн, е началник на Клиниката по нефрология, диализа и трансплантация на УМБАЛ " Александровска " и началник на Катедрата по нефрология на Медицинския университет - София от 2012 до 2021 година. От 2012 година е ръководител на Българското сдружение по нефрология. Завършил е медицина във Висшия медицински институт в Плевен, има три специалности - вътрешни заболявания, нефрология и здравен мениджмънт. Професионалният му път стартира от общинската болница в Червен бряг, а от 1992 година стартира работа в Клиничния център по диализа на Александровска болница, като от 1999 година досега работи в УМБАЛ " Александровска ". Специализирал е бъбречна трансплантация и хронични бъбречни болести в Испания, Франция и Германия. Проф. доктор Емил Паскалев ще бъде преподавател на, проведена от " Капитал ". Повече за конференцията и регистрацията може да видите. Проф. Паскалев, какво съставлява хроничното бъбречно заболяване, през какви стадии минава и по какъв начин се стига до бъбречна непълнота?
Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е нарушаване на бъбречната функционалност заради разнообразни аргументи. Заболяването има напредничав ход, обвързван с последователно привършване на бъбречната функционалност. ХБЗ може да прогресира до бъбречна непълнота, при която бъбречната функционалност е тежко нарушена до изчезнала. В тези случаи пациентите са на заместващо диализно лекуване или трансплантирани.

Често болестта протича без демонстрация на признаци, заради което е мъчно да бъде намерено в точния момент.

Важно е да се знае, че огромна част от пациентите, които са развили ХБЗ, умират от сърдечно-съдово заболяване.
Реклама Кои хора (с какви заболявания) са изложени на най-голям риск от хронично бъбречно заболяване?
Основната причина за развиване на ХБЗ са съществуване на захарен диабет, на сърдечни болести (най-често артериална хипертония), както и всички бъбречни болести. Затова хората с тези болести би трябвало да наблюдават постоянно положението на бъбреците си.
Какви прегледи и проучвания би трябвало да прави здрав човек според от възрастта, с цел да се откри дали бъбреците му не страдат?
Всеки човек се нуждае от надзор на бъбречната функционалност през целия си живот. За тази цел са нужни периодически (един път в годината) проучвания на бъбречното здраве, когато човек е здрав, а на възраст над 60 година по-добрият надзор е два пъти годишно.

Необходимите проучвания са: кръвни - креатинин, урея, пикочна киселина; урина - албуминурия, седимент.
Има ли лекуване при към този момент намерено хронично бъбречно заболяване?
Нефрологията разполага със модерно лекуване, което може да забави прогресията на ХБЗ и да отсрочи доста развиването на бъбречната непълнота. Когато лекуването се стартира в точния момент, може да се реализира закъснение на затрудненията. Ранните стадии на ХБЗ могат да бъдат обратими.
Реклама Какви интензивности и диета оказват помощ бъбреците да останат по-дълго здрави?
На първо място верен живот във връзка с: вярно хранене и двигателна интензивност за недопускане на наднормено телесно тегло, предотвратяване от болестност при епидемии, без приложимост на нездравословни, токсични субстанции, постоянен надзор на бъбречната функционалност, а при нарушавания на бъбречната функционалност - бърз контакт със експерт нефролог.

Материалът има осведомителен темперамент и не е предопределен да замести консултацията с доктор. Материалът се разгласява със съдействието на " АстраЗенека България ".
Свързани публикации Проф. доктор Емил Паскалев: Приемът на нестероидни противовъзпалителни медикаменти може да повреди бъбреците 9 декември 2022, 06:10 Проф. доктор Емил Паскалев: Държавата абдикира от трансплантациите 30 май 2019, 10:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР