ВизиткаОт началото на юни Оргахим АД - най-голямото и най-старото

...
ВизиткаОт началото на юни Оргахим АД - най-голямото и най-старото
Коментари Харесай

Работим за цвета на утрешния ден

ВизиткаОт началото на юни " Оргахим " АД - най-голямото и най-старото дружество за произвеждане на бои и лакове в България - има нов управител. Николай Николов е новият заместител изпълнителен шеф на компанията, която е част от Policolor-Orgachim Group. Той е приключил " Стопанско ръководство " в университета в Русе. Постъпва в " Оргахим " през 2005 година Кариерата му се развива възходящо дружно с триумфите на предприятието и към този момент дава отговор за оперативното управление на завода в България. Николай Николов разяснява задачите и упоритостите да си част от екипа на производител с обичаи от 1901 година и пътя до върховете на корпоративното ръководство в огромна интернационална компания, каквато е " Оргахим " през днешния ден. Компанията " Оргахим " АД е една от най-големите и най-добре оборудвани химически компании в Югоизточна Европа. Създадена през 1901 година, компанията е развила и усъвършенствала богато портфолио от покрития с декоративно-защитни функционалности за всички типове повърхности в 4 бизнес посоки: " Бои и покрития за дома ", " Строителни решения ", " Индустриални системи " и " Продукти за авторепаратура ". Днес компанията създава над 3000 продукта под едни от най-известните и обичани марки за бои и покрития на българския пазар - ЛЕКО, DEKO Professional, Spirit, Protecta, Timmer, Casa Bella и Mefisto, като държи лидерска позиция в страната и изнaся продукция допълнително от 15 страни. Какво е да се изкачиш от най-ниското ходило до върха в компания - водач в бранша в Югоизточна Европа?
Това е същинско предизвикателство, само че забавно предизвикателство. Не единствено тъй като компанията е огромна, а тъй като е най-известното дружество за произвеждане на бои и лакове в България. Всеки познава " Оргахим ", има усещания от работата на завода и боите, които създава, по тази причина и упованията към нас постоянно са огромни.

Спомням си, когато постъпих на работа в един от фирмените магазини в Русе - към момента учех в университета и смятах, че търговията няма с какво да ме изненада. Имах прочут търговски опит от предишни краткосрочни позиции в областта на бързооборотните артикули и мислех, че процесът на продажби е еднакъв. Оказа се друго. Бързо разбрах, че продажбите на бои и лакове са характерен бранш, който не може да се съпостави с други потребителски артикули. Почти всички клиенти имаха потребност от подробна консултация за полагането и работата с продуктите, а аз тогава не знаех даже каква е разликата сред грунд и багра. И не щеш ли още веднъж станах възпитаник - наложи се да чета " планини от информация " за всеки продукт в магазина, с цел да мога да съветвам вярно клиентите. Това ми лиши към три месеца. Опитът, който натрупах в магазина с крайните клиенти, беше скъп за идващите ми позиции в компанията.
Реклама Какво ви научи този контакт с купувачите и по какъв начин промени метода ви към работата в " Оргахим "?
- Научи ме първо да мисля за потребностите на клиента, да вляза в " неговите обувки ", с цел да схвана тъкмо от какво има потребност. Ремонтите и изборът на бои са внимателен миг, хората ги одобряват персонално. Това е техният дом, техният офис, техният дребен свят и те избират цветовете, в които да живеят. Ако резултатът не им хареса, отговорен няма да е изборът им на цвят или самият артикул, а производителят и този, които им го е продал. Важно е да прозреш концепциите на хората и да им предложиш най-хубавото решение, даже когато не съумяват ясно да формулират настояванията си. С професионални дизайнери или строителни компании диалогът е по-лесен, тъй като те знаят тъкмо какво търсят и с каква цветова или продуктова композиция могат да го реализиран. Но клиентите ни на дребно не е нужно да бъдат дизайнери, с цел да получат качество и интериор, който да им хареса. Това е наша работа и по тази причина постоянно приказвам с екипите ни по продажби. Ръководил съм ги през годините и съм търсил комплекс от умения, които не са единствено търговски, а свързани с метод на другарство, логика на психиката на държание, познания по колористика и, несъмнено, съвършено познаване на характерностите и качествата на продуктите, които предлагаме. А това не е толкоз елементарно, тъй като е голяма. На процедура предлагаме всичко, което е належащо за качествено покритие на всяка повърхнина.
Успехът на компанията обаче зависи от финансовите резултати. Каква е равносметката след Коронавирус и по какъв начин пандемията се отрази на сдружението?
- Имахме компликации като съвсем всеки бизнес в България и по света. Първоначалният подтик за поправки, които доста хора започнаха при затварянето на обществото, бързо изгуби инерция поради повишаването на суровините и нарушените вериги на доставки. Нашата група бе пощадена в огромна степен, защото имаме съвсем затворен цикъл на произвеждане и преправка на първични материали, само че и ние наложихме някои ограничавания и преструктуриране. За производството в България то бе с позитивен знак - направихме нов завод за автобои, защото с коли хората продължаваха да се придвижват. " Оргахим " остава огромната фабрика на групата, с съвременно съоръжение и доста положителни вероятности за развойна активност и нововъведения. Приходите ни през 2022 не престават да нарастват до близо 67 млн. по отношение на 54 млн. година по-рано, aктивите ни - също. Не сме се отказали от нито един проект за вложения и разгръщане, като непрестанно създаваме нови артикули и подобряваме съществуващите. Вярвам, че триумфът идва при смелите и клиентите го оцениха.
Като казвате затворен цикъл на произвеждане - каква е структурата на сдружението?
- " Оргахим " АД е най-големият производител на бои, мазилки и покрития в България. Предприятието е част от групата Policolor - Orgachim. В нея влизат още " Поликолор " в Румъния, " Русе Кемикълс ", която създава фталов и малеинов анхидрид, и " Оргахим Резинс " за произвеждане на синтетични смоли.

Лидер сме на пазара, a марките ни са добре познати и обичани на българските консуматори. Скорошно изследване сподели, че " Леко " безапелационно държи най-голям пазарен дял в категорията за стени и тавани с 22.8% дял на база размер и 23.5% в стойност. Голям принос за това има и бестселърът ни в категорията антибактериални бои " Леко със сребърни йони " - евентуално и поради пандемичната обстановка, само че този артикул е с изключителна покривност, потвърдено унищожава над 99% от бактериите по стените и е с доста положително съответствие качество - цена.
Реклама
Много добре позиционирани са и останалите ни марки -, Casa Bella, Mefisto,, Timmer, Protecta. Премиалните ни Spirit бели интериорни бои бяха сертифицирани от Eurofins - най-авторитетната международна лаборатория - за доста ниско обособяване на химикали и нездравословни частици - 30 пъти под допустимите правила! Това е резултат от поредната и отдадена работа на нашата компания и нашите R&D експерти за чистотата на въздуха в закрити пространства и качеството на средата на престояване. Това се прави оценка освен в България, а и на външните пазари, на които продаваме - Гърция, Македония, Франция, Германия, Холандия, Грузия, Армения, Литва, Молдова, Испания, Ирландия, Малта и други
Разкажете ни малко повече за вас самия - в професионален и персонален проект?
- В " Оргахим " потеглих от магазина и вървях нагоре през мърчандайзер основни клиенти, анализатор продажби и търговски представител " Магазинна мрежа " към управител продажби " Ключови клиенти и фирмени магазини ", районен управител, управител продажби канал " Традиционна търговия ". В продължение на 5 години бях търговски шеф и през юни 2023 получих късмет и поддръжка да оглавя напълно екипа на компанията в Русе. Разбира се, колкото повече хора зависят от теб, толкоз по-тежка е отговорността, само че и си по-близо до мястото, от което можеш да повлияеш на корпоративните цели.

Щастлив съм да имам две дъщери - Ивайла на 9 и Белослава на 1 година. Семеен съм и по този начин фамилиите ми станаха две. Сега нямам право да се посрамвам пред нито едно от тях.
Свързани публикации Най-големите компании в област Русе: автомобилна промишленост, горива и производства 28 октомври 2021, 14:45 Разван Гарбур, " Оргахим ": Лидер сме с пазарен дял 40-45% 21 октомври 2021, 16:33
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР