ВизиткаБоян Дамянов e ръководител отдел Електронна търговия в БОРИКА. Той

...
ВизиткаБоян Дамянов e ръководител отдел Електронна търговия в БОРИКА. Той
Коментари Харесай

Готовите технологични решения за разплащания пестят време и усилия на онлайн търговците

Визитка Боян Дамянов e началник отдел " Електронна търговия " в БОРИКА. Той има близо 19 години опит в банковата сфера, в региона на картовите разплащания и потребителското кредитиране. От 2019 година се специализира в автентикационните решения за картодържатели и виртуални ПОС терминали за онлайн търговци. Завършил е Mini MBA програмата на Академията на PricewaterhouseCoopers. БОРИКА обслужва 14 банки и финансови институции с над 2600 виртуални POS терминала, което е отлична база за оценка на електронната търговия в България. Какви са спецификите на този пазар и в каква посока се движи той?
Електронната търговия в страната се развива с бързи темпове. По данни на Евростат за 2022 година 49% от интернет потребителите в България са пазарували онлайн. За съпоставяне - три години по-рано този дял е 31%. Според Международния валутен фонд означаваме растеж от 31% на електронната търговия за 2022 година, което ни отрежда трето място от 37 страни в Европа.

Промяната в потребителското държание към по-често извършване на покупки онлайн е реалност и това не е еднократно събитие, обвързвано с рестриктивните мерки, наложени от пандемията. Има обаче и някои провокации пред електронната търговия като разплащанията в брой. По данни на Българската е-комерс асоциация (БЕА) за 2021 година 60% от онлайн покупките са свързани с натрапен платеж. Това е значителен проблем за онлайн търговците, защото наложеният платеж не подсигурява завършване на покупката, а постоянно води до върнати колета и логистични разноски за търговците.

През последните години обаче се вижда позитивна смяна - разплащанията с банкови карти нарастват и това се удостоверява от статистиката на Българска народна банка. Ако за 2020 година онлайн преводите са 30.8 милиона, през 2021 година към този момент са 47.7, а през 2022 година доближават впечатляващите 69.6 милиона броя на стойност 6.2 милиарда лв..
Реклама
Проучване, което организирахме в края на предходната година, сподели, че огромна част от потребителите в интернет нямат проблем с доверието в картовите разплащания, а се усещат несигурни каква стока ще получат от търговеца. Затова желаят да прегледат пратката, преди да заплатят. В тази връзка БЕА работи дружно с Ecommerce Europe по план за увеличение на доверието в онлайн магазините посредством доброволното им узаконяване.
Какви платежни решения за електронна търговия оферирате и с какви провокации се сблъсквате при тяхното консолидиране?
- Предлагаме виртуални ПОС терминали за разплащания с банкови карти, които се интегрират в уеб страници и мобилни приложения. Предизвикателствата са свързани най-вече с нужните IT запаси и механически знания, както и с времето за интеграция на терминалите. Затова се ориентирахме към създаването на подготвени решения. От началото на годината предлагаме плъгин за най-популярната платформа в България WordPress, респективно WooCommerce, работим и по приставки за няколко други платформи за електронна търговия. Тези решения разрешават на търговците да се концентрират върху главната си активност, а консолидираното на картовите заплащания да се реализира с най-малко старания, време и запаси за тях.

Онлайн магазините рядко осъществят лични решения за разплащания. Обикновено употребяват подготвени приставки или ангажират външни разработчици. В тази връзка стартирахме план за Developer Portal, ориентиран точно към разработчиците.
По данни от национално представително изследване, извършено от " Маркет линкс " и осъществено по поръчка на БОРИКА АД измежду български жители 18+ Какво е мястото на нововъведенията в системите за разплащания онлайн?
- Стремим се към нововъведения и при услугите, и във връзка с обслужването на клиентите. Една от най известните ни услуги е Credential on File, посредством която се съхраняват данните за банковата карта на клиента при разплащане към даден търговец. Целта е да се улесни картодържателят, да не се постанова всякога да вкарва своите данни, когато пазари от избрана платформа. Броят на непокътнатите карти посредством тази услуга към този момент надвишава 570 хиляди.
Реклама
Друга услуга, която ще предложим в най-скоро време, са абонаментните заплащания, при които първата трансакция се прави от картодържателя, след което той може да даде единодушие идващите заплащания да се предизвикват непосредствено от търговеца. Потенциалът на този тип заплащания е голям. В доста страни абонаментните заплащания даже надвишават като брой покупките, инициирани от картодържателите.

Насочили сме се също към препозициониране на БОРИКА, като преосмислихме модела, при който се фокусираме върху предлагането на виртуални ПОС терминали на банките и финансовите институции, а те от своя страна реализират контакта с виртуалните търговци. Получихме противоположна връзка от наши клиенти, че чакат от нас освен да построяваме техническата инфраструктура, само че и да се ориентираме към онбординг на търговците и следващо обслужване. В тази връзка работим по основаването на Merchant Help Desk, който да разреши на онлайн магазините и техните разработчици да имат пряк контакт с нашия механически екип. Това дава опция на банките да се концентрират върху бизнес аспектите, а всички механически и съпътстващи действия и процеси да бъдат поети от нас.
Строгите регулации на електронната търговия изискват повече старания от страна на търговците. Как вашите решения им оказват помощ да отговорят на тези условия?
- Онлайн търговците чакат семпли и лесни за потребление решения. За да им помогнем при спазването на множеството регулации, се насочихме към решение на OpenWay за разплащане в интернет, което дава опция да се поддържа по този начин нареченият EMV 3DS протокол и да се акцептират главните марки - като Bcard, Visa, Mastercard и Diners, със схемите за сигурност, които се поддържат от тях.
Как гарантирате сигурността и сигурността на картовите разплащания в интернет на своите клиенти?
- Сигурността е един от главните ни цели при създаване на решенията, които предлагаме. Говорейки за сигурност, бих показал още веднъж услугата Credential on File, при която търговците не разполагат с данните от картата на клиента. Те се съхраняват при нас при строго съблюдаване на съответните стандарти, а търговците вместо тези данни получават по този начин наречения token, посредством който се предизвикват последващите преводи с картата. Допълнителна гаранция в посока сигурност са и годишните одитни процедури, които се правят от самостоятелни външни инспектори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР